Fiskspett


DATUM 2011-12-27 KLOCKAN 18:05:00

Ingredienser 4 personer
400 g sejfiléer
4 msk olja
4 msk citronsaft
6 skiver bacon
1 st röd paprika
8 tomater
1/2 tsk peppar
1/2 tsk havssalt
Pynt:
4 stilke färsk Legro persilja

Gör så här
  1. Skölj fisken och torka av den. Skär den i stora tärningar, som penslas med lite olja och citronsaft.
  2. Skär bacon i mindre bitar och linda en bit kring varje fiskbit.
  3. Skär den röda paprika i stora tärningar.
  4. Trä upp fiskbitarna på spett, börja och sluta med tomat och sätt en paprika mellan varje fiskbit.
  5. Tillaga på galler i ugnen på 180 °C, eller stek fisken på en träkolsgrill, tills den har fått färg på alla sidor.
  6. Dekorera med persilja eller körvel.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-16 KLOCKAN 15:40:00

Ingredienser
3 st ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0,5 g saffran
1 msk ljus rom
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och kokosflingor till formen
florsocker till pudring av kakan

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. Pudra över florsocker vid servering.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-15 KLOCKAN 15:36:00
Bountybollar


Ingredienser
50g smör
½ dl sirap
½ dl florsocker
2 dl grädde
200g kokosflingor
200g ljus blockchoklad

Gör så här
1. Låt smör, sirap, florsocker och grädde koka ihop i 10 minuter.
2. Tag av ifrån plattan och rör i kokosen.
3. Låt svalna en stund för att sedan rulla ca 50 bollar.
4. Låt dessa stå i kyl i 1 h.
5. Smält chokladen och täck bollarna med den.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-14 KLOCKAN 15:50:00
Vit ischoklad


Ingredienser
225g vit choklad
125g kokosfett
kakao
ischokladformar

Gör så här
1. Smält kokosfettet över ett vattenbad, och rör runt tills det löst sig.
2. Bryt sedan ner den vita chokladen i det varma kokosfettet och rör om tills det löst sig. Och häll sedan upp chokladen i formar, med en sked.
3. Ställ in i kylskåp tills de stelnat.
4. Pudra över kakao innan servering.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-13 KLOCKAN 15:13:00
Rocky Road

20 bitar
Ingredienser
200 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
5 marshmallows
1 dl salta jordnötter
12 dumlekolor
½ dl skalade pistagenötter
½ dl crunchy strössel

Gör så här
1. Dela chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad.
2. Dela marshmallowsarna i mindre bitar och hacka jordnötterna grovt.
3. Halvera dumlekolorna.
4. Strö ut hälften av fyllningen i botten på en form (c:a 25x15 cm).
5. Häll på dem smälta chokladen och strö över andra halvan av fyllningen.
6. Dra med en gaffel så att fyllningen täcks med choklad. Ställ kallt för att stelna.
7. Skär eller bryt bitar innan servering.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-12 KLOCKAN 15:06:00
Dajm

24 bitar
Ingredienser
75 g smör
1 dl strösocker
2-3 tsk kakao
2 msk mörk sirap
2 msk grädde
¾ dl hackad sötmandel
120 g mjölkchoklad

Gör så här
1. Lägg alla ingredienser, utom sötmandel och blockchoklad, i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka upp och låt koka i 18-20 minuter.
3. Tillsätt sötmandeln på slutet.
4. Häll upp på bakplåtspapper. Markera 40 rutor och låt stelna helt.
5. Bryt eller skär rutorna. Smält mjölkchokladen över vattenbad.
6. Doppa bitarna i den smälta chokladen. Låt stelna lite och gör ett mönster med en gaffel.
7. Låt stelna helt.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-11 KLOCKAN 16:01:00
Saffransskorpor med apelsinchoklad

ca 55-50 skorpor
Ingredienser
0,5g saffran
75 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
Finrivet skal av 1-2 apelsiner
100 g mörk choklad, gärna med apelsinsmak
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör smör, socker och saffran pösigt.
3. Vispa ner äggen ett i taget och rör i apelsinskalet.
4. Hacka chokladen grovt och blanda med mjöl och bakpulver. Rör ner i smeten.
5. Dela degen i fyra delar och rulla varje del till en längd, ca 1 ½ cm tjock.
6. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt.
7. Grädda mitt i ugnen (under uppsikt) i ca 15-20 minuter,.
8. Ta ut plåten och skär längderna i sneda skivor.
9. Sänk värmen på ugnen till 100 grader.
10. Låt skorporna torka i ugnen i ca 1 timme tills de känns torra.
11. För att de inte ska brännas kan man ha ugnsluckan lite på glänt.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-10 KLOCKAN 16:16:00
Polkagrismaränger

8-10st stora / ca 40st små
Ingredienser
4 stora äggvitor
2½ dl socker
½ påse krossade polkagrisar (eller ½ tsk pepparmyntsolja)
röd karamellfärg

Gör så här
1. Sätt ugnen på 130 grader.
2. Klä en plåt med bakplåtspapper.
3. Blanda äggvita och socker i en värmetålig skål och sätt den över ett vattenbad.
4. Vispa med elvisp tills marängsmeten når 60-65 grader.
5. Häll över smeten i en matberedare eller använd elvisp och vispa på hög hastighet tills marängen svalnat och börjar toppa sig.
6. Blanda ner polkagrisarna (pepparmyntsoljan).
7. Vänd försiktigt ner 2-3 droppar karamellfärg och klicka sedan ut marängerna på plåten med hjälp av två skedar.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Marängerna ska vara sega i mitten.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-09 KLOCKAN 20:49:00
Polkagristryffel

ca 80st
Ingredienser
2 dl grädde 40%
400 g ljus blockchoklad
100 g smör
5 droppar pepparmyntsolja
1 dl grovt krossade polkagrisar

Gör så här
1. Börja med att finhacka chokladen.
2. Koka upp grädden, inte mera och låt svalna bara lite.
3. Blanda i chokladhacket och rör tills det smält.
4. Blanda i det rumsvarma smöret i bitar.
5. Tillsätt pepparmynsoljan samt de hackade polkagrisarna. Blanda till en jämn smet.
6. Fyll knäckformar av aluminium eller dubbla pappersformar, kyl ner dem och förvara dem i kylskåpet.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-08 KLOCKAN 20:53:00
Chilitryffel

ca 25 st
Ingredienser
1 dl vispgrädde
2 msk margarin
3/4 dl dansukker mörkt muscovadoråsocker
175 g mörk choklad 70 %
½ tsk röd chili Röd chili till garnering

Gör så här
1. Bryt eller hacka chokladen i bitar.
2. Koka upp margarin, grädde, muscovadoråsocker och chili.
3. Blanda i chokladbitarna och rör tills det är en jämn smet. Låt svalna något.
4. Fyll därefter tryffeln i en spritspåse och spritsa ut i formar eller små strutar.
5. Garnera chilitryffeln med en liten bit chili. Förvara svalt.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-07 KLOCKAN 20:59:00
Lingonremmar

ca 60st
Ingredienser
300g lingon
18 gelatinblad
1 dl glykos
½ dl flytande honung
4 dl strösocker
1 tsk vinsyra

Gör så här
1. Mixa lingonen till en purè.
2. Passera genom en finmaskig sil, det ska totalt bli 3 dl purè, späd på med vatten om det blir för lite.
3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
4. Koka lingonpurèn, glykos honung och socker till 125 grader.
5. Drag av från värmen och rör ned urkramade gelatinblad och vinsyra.
6. Häll blandningen i en oljad form, ca 30x40 cm. Låt stelna minst 4 timmar.
7. Skär upp i tunna remma och rulla i strösocker.



Kyckling och baconpaj med curry


DATUM 2011-12-07 KLOCKAN 18:24:00
Ingredienser 4 personer
Pajskal
100g margarin
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk kallt vatten
Fyllning
1 paket skivat bacon (140 g)
3 kyckling filéer
½ purjolök
1 tsk curry
Äggstanning
3 ägg
2,5 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Gör så här
  1. Blanda margarin, vetemjöl och salt till en grynig massa. Fyll på med lite vatten i taget tills pajdegen blir en sammanhängande klump. Kavla eller tryck ut degen i en pajform.
  2. Förgrädda pajskalet i ca 5 min på 200 grader.
  3. Strimla baconet, tärna kycklingen och ansa och skiva purjolöken.
  4. Fräs baconet i en het panna i någon minut tills det fått lite färg. Tillsätt kycklingtärningarna och purjolöken och låt allt få lite färg.
  5. Krydda med curry, salt och peppar.
  6. Förbered äggstanningen.
  7. Lägg fyllningen i det färdiggräddade skalet och häll över äggstanningen.
  8. Grädda i ca 30 min på 200 garder tills äggstanningen har stelnat.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-06 KLOCKAN 21:07:00
Citron kola

ca 30st
Ingredienser
50 g osaltat smör
1 dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
½ tsk vaniljsocker
1 citron (finrivet skal+1 msk citronsaft)

Gör så här
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
2. Blanda i vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker.
3. Koka utan lock tills smeten är 127 grader och gör ett kulprov för säkerhets skull.
4. Tillsätt citronskal och citronsaft.
5. Skaka kastrullen så det blandas runt (rör ej).
6. Häll upp smeten i en låda (ca 18x12 cm) klädd med bakplåtspapper. Låt svalna.
7. Skär eller klipp kolan i bitar och slå in i papper.



Lax- och spenatlasagne


DATUM 2011-12-06 KLOCKAN 17:10:00
Ingredienser 4-6 personer
ca 10 lasangeplattor (tre lager)
400 g fryst lättstuvad spenat
200 g kallrökt lax i tunna skivor
2 dl grädde
1 ½ dl riven ost
 
Gör så här
  1. Smörj en ugnsfast form.
  2. Lägg i ett lager lasangeplattor. Täck dem med halva mängden spenat och lägg på laxskivor över. Ta ett lager lasangeplattor till, resten av spenaten och laxen. Lägg på sista lagret lasangeplattor, täck dem med riven ost och häll på grädde.
  3. Grädda i 200 graders ugn i 20 min



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-05 KLOCKAN 21:19:00
Saffransgifflar

24st
Ingredienser
25 g jäst
100 g margarin
3 dl mjölk
1g saffran
1 sockerbit
1/2 dl socker
1 ägg
ca 9 dl mjöl
Fyllning
100 g smör
5 msk socker
1 msk vaniljsocker
Pensling
Ägg
pärlsocker

Gör så här
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält margarinet och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Lös jästen i degspadet.
3. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med socker biten.
4. Tillsätt det i degspadet och blanda i socker, ägg och det mesta av mjölet.
5. Arbeta ihop en smidig deg och låt jäsa i 45 minuter. Rör under tiden ihop fyllningen.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar.
7. Kavla ut varje del till en rundel och sporra ut 12 snibbar ur varje.
8. Lägg en klick fyllning vid den bredaste delen av av snibben och rulla ihop. Låt jäsa i 30 minuter.
9. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
10. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.



Korvstroganoff


DATUM 2011-12-05 KLOCKAN 17:06:00
Ingredienser 4 personer
300-400 g falukorv
2 gula lökar
2 msk olivolja
2-3 msk vetemjöl/idealmjöl
5 dl vatten
4 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
2 dl crème fraiche
1-2 krm vitpeppar
Finhackad persilja
 
Gör så här
  1. Strimla falukorven fint och hacka löken.
  2. Stek korven på högsta värme i olivolja, tills den fått fin färg i ca 5 minuter.
  3. Tillsätt löken och låt den bli färdigstekt. Sänk värmen och pudra över mjöl. Rör om noga.
  4. Tillsätt vatten, buljong och tomatpuré. Låt småkoka i 5-10 minuter.
  5. Under tiden kokas ris/pasta att ha till.
  6. När det är dags för servering höj värmen lite och rör ner crème fraichen. Låt det bara börja bubbla och dra av värmen. Rör om noga och tillsätt peppar och persilja.
  7. Servera tillsammans med ris/pasta och en stor sallad.



Pasta med lax och grädde


DATUM 2011-12-04 KLOCKAN 17:59:00
Ingredienser 4 personer
400g pasta
200g rökt lax
200g grädde
Salt
Svartpeppar
 
Gör så här
  1. Koka pastan enligt anvinsingarna
  2. Skär laxen i tärningar och lägg i en stekpanna tillsammans med lite olja, låt laxen steka lite tills den får lite färg. Tillsätt grädden efter någon minut och rör om ordentligt.  Låt stå någon minut till.
  3. Häll pastan i stekpannan tillsammans med såsen och rör om ordentligt.
  4. Krydda och smaka av.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-04 KLOCKAN 15:45:00
Smörkola med flingsalt

40 st
Ingredienser
100g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
1 vaniljstång, snittad och urskrapad
flingsalt

Gör så här
1. Koka upp smör, socker, grädde, sirap och vaniljfrön & stången.
2. Koka tills kolan uppnår ca 125°. Rör någon gång under tiden med träslev.
3. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna något innan du strör över lite flingsalt.



Krämig kyckling- och baconsallad


DATUM 2011-12-03 KLOCKAN 17:19:00
Ingredienser 8 personer
1 ½ dl färdig pesto
2 dl crème fraîche
4 dl gräddfil
600 g kokt farfalle (pastafjärilar)
800 g stekt kyckling i täringar
3 paket bacon skuren i mindre bitar och knaperstekt
1 purjolök strimlad
2 röda paprikor skurna i mindre bitar
2 gula paprikor skurna i mindre bitar
250 g halverade körsbärstomater
300 g fetaost i tärningar
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
 
Gör så här
  1. Blanda pesto, crème fraîche och gräddfil. Blanda med pastafjärilarna.
  2. Lägg övriga ingredienser i en stor skål och blanda med pastan.
  3. Servera med bröd och ett mjukt och bärigt rött vin.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-03 KLOCKAN 16:10:00
Hallontryffel

ca 30-40st
Ingredienser
125 g hallon
½ dl koncentrerad hallonsaft
1 dl grädde
3 msk strösocker
250 g mörk choklad

Gör så här
1. Blanda hallon, saft, grädde och socker i en kastrull. Låt småkoka på svag värme i 15 minuter.
2. Sila blandningen så att alla frön försvinner och låt den koka ihop utan lock tills endast ½ dl återstår.
3. Hacka chokladen och häll den i hallonblandningen. Rör om tills chokladen har smält på svag värme.
4. Fyll formarna nästan ända upp till kanten, dekorera med strössel eller riven choklad.



Enkel paprika&chili-fisk i ugn


DATUM 2011-12-02 KLOCKAN 17:01:00
Ingredienser 4 personer
400 g torsk (eller annan vit fast fisk)
2 ½ dl grädde
2 dl crème fraîche, paprika/chili
2 dl frysta grönsaker
Riven ost

Gör så här
  1. Lägg det tinade fiskblocket i en liten ugnsform och grönsakerna runt om.
  2. Blanda grädde och fraiche och häll över fisken. Strö på ost.
  3. Grädda i mitten av ungen i 225 grader i 20-25 minuter.
  4. Servera med grönsaker och potatis.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-02 KLOCKAN 15:10:00
Knäck

50st
Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 dl sötmandel

Gör så här
1. Skåla och hacka mandeln.
2. Häll alla ingedienser utom mandeln i en kastrull.
3. Koka upp och rör om väl. Låt koka på svag värme i 45-60 minuter.
4. Tillsätt den hackade mandeln och rör om.
5. Häll smeten i knäckformar och ställ dem gärna svalt.



Varm smörgåstårta med kyckling&bacon


DATUM 2011-12-01 KLOCKAN 19:56:00
Ingredienser 4-6 personer
6 Hönökakor (halvmånar)
500g kycklingfilé
½ påse Taco seasoning kryddmix
2 pkt bacon
300 g Philadelphia ost
4 dl creme fraiche
500g champinjoner
salt, peppar, örtkryddor
2 dl riven smakrik ost
4 tomater
+ ev. en finhackad stekt gul lök för den som gillar det
 
Gör så här
  1. Strimla och knapperstek baconet. Låt det rinna av på hushållspapper.
  2. Strimla kycklingfilén och stek den i en panna med lite smör. Vänd ner kryddmixen när kycklingen är genomstekt. Ställ åt sidan och låt svalna något.
  3. Skiva champinjonerna och stek dem i smör, smaka av med salt, svartpeppar (helst från kvarn) och valfria örtkryddor.
  4. Blanda samman philadelphiaosten med creme fraichen, vänd ner kycklingen och baconet (+ den mjukstekta gula löken). Smaka av med mera salt och peppar om du tycker att det behövs.
  5. Lägg ut hönokakorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Bred på fyllningen och toppa med de stekta champinjonerna.
  6. Fortsätt varva så tills brödet och fyllningen är slut.
  7. Avsluta med att strö över riven ost och tomater.
  8. Gratinera i 200 grader tills osten har smält.



Julgodis 2011 ☃


DATUM 2011-12-01 KLOCKAN 15:16:09
Polkabräck

30 bitar
Ingredienser
200 g marabou mörk
180 g vit choklad
2 dl polkagrisar

Gör så här
1. Smält chokladen över ett vattenbad.
2. Klä en form 30 x 20 cm med ugnsfolie och bred ut den smälta chokladen i formen. Låt stelna helt.
3. Smält sedan den vita chokladen i vattenbad.
4. Krossa polkagrisarna.
5. Bred den vita chokladen över den stelnade chokladen och strö de krossade polkagrisarna över.
6. Tryck till med ett plant föremål så polkagrisarna trycks ned ordentligt i chokladen.
7. Låt stelna innan och bryt den sen i bitar.



Köttbullar, gräddsås och potatismos


DATUM 2011-12-01 KLOCKAN 09:11:00
 
Ingredienser 6 personer
Köttbullarna
2 kilo blandfärs
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl ströbröd
5 msk kalvfond
salt och peppar
Smör till ugnsformen
Såsen
2½ dl grädde
½-1 dl vatten
2 tsk kalvfond
mazena
(lite soja om man vill ha mer färg)
Potatismos
ca 1½ kg potatis (mjölig)
1½ dl grädde
2 msk smör
salt o vitpeppar
 
Gör så här
  1. Köttbullarna: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda grädde och ströbröd i en skål och låt det sväll.
  3. Rör ihop blandfärs, fond, ägg, salt och peppar. Rör till sist ner gräddblandningen.
  4. Låt färsen vila i kylskåp i 30 minuter.
  5. Rulla sedan köttbullarna och lägg på den smorda plåten.
  6. Stek dem sedan i mitten på ugnen i ca 15-20 minuter (Beroende på hur stora köttbullar du gör)
 
Jag stekte köttbullarna i stekpanna, för jag tycker det blir godare. Det är en smaksak.
Såsen: rör ur stekpannan med vatten och tillsätt sedan grädde och fond.
Tillsätt sedan mazena och soja efter smak.
 
  1. Potatismos: Skala och skiva potatisen i lagom tjocka skivor.
  2. Koka tills potatisen är klar, ca 10-15 minuter. (Beroende på tjockleken)
  3. Häll i grädde och mosa allt till rätt konsistens.
  4. Tillsätt smöret och blanda lite.
  5. Krydda efter smak.