Köttbullar, gräddsås och potatismos


DATUM 2011-12-01 KLOCKAN 09:11:00
 
Ingredienser 6 personer
Köttbullarna
2 kilo blandfärs
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl ströbröd
5 msk kalvfond
salt och peppar
Smör till ugnsformen
Såsen
2½ dl grädde
½-1 dl vatten
2 tsk kalvfond
mazena
(lite soja om man vill ha mer färg)
Potatismos
ca 1½ kg potatis (mjölig)
1½ dl grädde
2 msk smör
salt o vitpeppar
 
Gör så här
  1. Köttbullarna: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda grädde och ströbröd i en skål och låt det sväll.
  3. Rör ihop blandfärs, fond, ägg, salt och peppar. Rör till sist ner gräddblandningen.
  4. Låt färsen vila i kylskåp i 30 minuter.
  5. Rulla sedan köttbullarna och lägg på den smorda plåten.
  6. Stek dem sedan i mitten på ugnen i ca 15-20 minuter (Beroende på hur stora köttbullar du gör)
 
Jag stekte köttbullarna i stekpanna, för jag tycker det blir godare. Det är en smaksak.
Såsen: rör ur stekpannan med vatten och tillsätt sedan grädde och fond.
Tillsätt sedan mazena och soja efter smak.
 
  1. Potatismos: Skala och skiva potatisen i lagom tjocka skivor.
  2. Koka tills potatisen är klar, ca 10-15 minuter. (Beroende på tjockleken)
  3. Häll i grädde och mosa allt till rätt konsistens.
  4. Tillsätt smöret och blanda lite.
  5. Krydda efter smak.