Köttbullar, gräddsås och potatismos
DATUM 2011-12-01 KLOCKAN 09:11:00
Ingredienser 6 personer
Köttbullarna
2 kilo blandfärs
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl ströbröd
5 msk kalvfond
salt och peppar
Smör till ugnsformen
Såsen
2½ dl grädde
½-1 dl vatten
2 tsk kalvfond
mazena
(lite soja om man vill ha mer färg)
Potatismos
ca 1½ kg potatis (mjölig)
1½ dl grädde
2 msk smör
salt o vitpeppar
Gör så här
- Köttbullarna: Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda grädde och ströbröd i en skål och låt det sväll.
- Rör ihop blandfärs, fond, ägg, salt och peppar. Rör till sist ner gräddblandningen.
- Låt färsen vila i kylskåp i 30 minuter.
- Rulla sedan köttbullarna och lägg på den smorda plåten.
- Stek dem sedan i mitten på ugnen i ca 15-20 minuter (Beroende på hur stora köttbullar du gör)
Jag stekte köttbullarna i stekpanna, för jag tycker det blir godare. Det är en smaksak.
Såsen: rör ur stekpannan med vatten och tillsätt sedan grädde och fond.
Tillsätt sedan mazena och soja efter smak.
- Potatismos: Skala och skiva potatisen i lagom tjocka skivor.
- Koka tills potatisen är klar, ca 10-15 minuter. (Beroende på tjockleken)
- Häll i grädde och mosa allt till rätt konsistens.
- Tillsätt smöret och blanda lite.
- Krydda efter smak.