Jordgubbspaj


DATUM 2011-11-26 KLOCKAN 19:06:00
Jordgubbspaj

4 portioner. Tillagningstid 2 h

Ingredienser:
Deg:
500 g vetemjöl
200 g smör
2 ägg
300 g strösocker
1 dl vatten
Creme:
5 dl standardmjölk
125 g strösocker
1 st vaniljstång
4 äggulor
40 g maizena
Fyllning:
400 g färska jordgubbar
Pynt:
4 blad färsk Legro mynta

Tillagning:
1. Deg: Blanda samman vetemjöl och rumtempererat smör. Vispa ägg, socker och vatten i en annan skål. Vänd ned mjölblandningen i äggsmeten. Knåda degen tills den är homogen. Ställ degen kallt i en timma.
2. Kavla ut degen och klä en smord pajform med den. Lägg bakplåtspapper ovanpå, samt något tungt för att hålla degen på plats. Pajskalet sätts i ugnen i 20 min. på 180°C.
3. Kräm: Häll mjölk och hälften av sockret i en gryta och koka det tillsammans med en kluven vaniljstång. Vispa resten av sockret, äggulorna och maizena. När mjölken kokar hälls den över äggsmeten. Blanda tills krämen är homogen. Koka krämen i ytterligare 5 min. Vispa intensivt, så att krämen inte bränner. Ställ den kall tills den har svalnat.
4. Vispa krämen för att mjuka upp den, och bred ut den i pajskalet. Skölj jordgubbarna och skär dem i halvor. Fördela dem på krämen och dekorera pajen med mynta.