Varm smörgåstårta
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:48:19
Ingredienser 4 personer
1 förp. polarkaka (6st halvmånar)
200g philadelphiaost vitlök/örter
5dl créme fraiche
3 pkt bacon
1 stor purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
Svartpeppar
2 burkar skivade champinjoner
Ost
2st tomater
Oregano
200g philadelphiaost vitlök/örter
5dl créme fraiche
3 pkt bacon
1 stor purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
Svartpeppar
2 burkar skivade champinjoner
Ost
2st tomater
Oregano
Gör så här
- Klipp baconet i strimlor och hacka purjolöken
- Stek baconet och när det nästan är klart tillsätt purjolöken, vitlöken och krydda rikligt med svartpeppar
- När det är färdigstekt dra åt sidan och låt svalna lite
- Tillsätt créme fraichen och blanda lite slarvigt (om du rör för mycket blir de löst)
- Lägg upp den första polarkakan på en plåt med bakplåtspapper under och bred på halva burken med philadelphiaost, sen halva baconröran och sist hälften av champinjonerna
- Lägg på en ny skiva polarbröd och gör likadant
- Lägg på sista polarkakan och lägg på skivade tomater, ost och krydda med oregano
- Grädda i mitten av ugnen på 200C i 20min
Tunnbrödsnacks med kallrökt lax
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:46:17
Ingredienser 4 personer
2 tunnbröd
400 g rökt lax
100 g ost, Allerum Präst
1 tub pepparrotsvisp
1 dl crème fraiche
1 knippa dill
vitpeppar
400 g rökt lax
100 g ost, Allerum Präst
1 tub pepparrotsvisp
1 dl crème fraiche
1 knippa dill
vitpeppar
Gör så här
- Blanda pepparrotsvisp och crème fraiche och bred på det på brödet, lägg på laxen och hyvla över ost.
- Grovhacka dillen och fördela den ovanpå.
- Peppra, rulla ihop och skär upp i bitar.
Omelettrulltårta med rökt lax
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:43:58
Ingredienser 3-4 personer
8 medelstora ägg
3 msk vatten
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1/2 burk Cantadou pepparrot
drygt 1 dl creme fraiche
färsk persilja
färsk dill
färsk gräslök
rökt lax i skivor
Gör så här
3 msk vatten
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1/2 burk Cantadou pepparrot
drygt 1 dl creme fraiche
färsk persilja
färsk dill
färsk gräslök
rökt lax i skivor
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ägg, vatten, salt och peppar. Häll blandningen i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter.
- Hacka örterna och strö ut på ett smör- eller bakplåtspapper.
- Stjälp upp omeletten på örterna och låt svalna.
- Blanda Cantadou och creme fraiche och salta och peppra lite och bred ut på omeletten.
- Dela laxskivorna om de är stora och fördela på den utbredda färskosten.
- Rulla ihop som en rulltårta från kortsidan. Skär upp i lagom bitar.
Hovmästarpaj med lax
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:41:46
Ingredienser 4 personer
5 ägg + 2 äggulor
Cayennepeppar, efter egen smak
1 dl koncentrerad äpplejuice
300 g kallrökt eller gravad lax
4 dl vispgrädde
4 salladslökar
2 msk flytande honung
1 dl finhackad dill
½ dl dijonsenap
4 små färdigköpta pajskal, ca 15 cm i diameter
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen ca 10 min.
- Gör fyllningen: Vispa ägg, äggulor, dill och grädde. Tillsätt äpplejuice, senap och honung i smeten. Smaksätt med cayennepeppar.
- Skär laxen i strimlor. Skölj och finhacka salladslöken. Fördela laxstrimlorna och den finhackade sallads-löken i det förgräddade pajskalen.
- Häll fyllningen över laxen och löken i pajskalen.
- Grädda pajerna mitt i ugnen ca 30 min eller tills fyllningen känns fast när man petar på den. Servera gärna pajerna tillsammans med en fräsch grönsallad.
Kasslergryta mexicana
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:39:01
Ingredienser 4 personer
400 g kassler
3 tomater
200 g färska champinjoner
1 blekselleristjälk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk mild salsa, á 340 g
200 g philadelphiaost
Salt
Vitpeppar
3 tomater
200 g färska champinjoner
1 blekselleristjälk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk mild salsa, á 340 g
200 g philadelphiaost
Salt
Vitpeppar
Gör så här
- Skär kassler och tomater i skivor.
- Skiva champinjonerna och skär bleksellerin i fina bitar.
- Hacka lök och vitlök.
- Fräs grönsakerna (lök, vitlök, blekselleri och champinjoner) i en stor stekpanna.
- Tillsätt salsa och philadelphiaost.
- Låt såsen småputtra några minuter.
- Lägg i den skivade kasslern och de skivade tomaterna.
- Låt allt bli varmt.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera med kokt ris och en sallad.
Kasslergryta mexicana
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:39:01
Ingredienser 4 personer
400 g kassler
3 tomater
200 g färska champinjoner
1 blekselleristjälk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk mild salsa, á 340 g
200 g philadelphiaost
Salt
Vitpeppar
3 tomater
200 g färska champinjoner
1 blekselleristjälk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk mild salsa, á 340 g
200 g philadelphiaost
Salt
Vitpeppar
Gör så här
- Skär kassler och tomater i skivor.
- Skiva champinjonerna och skär bleksellerin i fina bitar.
- Hacka lök och vitlök.
- Fräs grönsakerna (lök, vitlök, blekselleri och champinjoner) i en stor stekpanna.
- Tillsätt salsa och philadelphiaost.
- Låt såsen småputtra några minuter.
- Lägg i den skivade kasslern och de skivade tomaterna.
- Låt allt bli varmt.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera med kokt ris och en sallad.
Bakad potatis med baconröra
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:36:00
Ingredienser 4 personer
4 bakpotatis
1 burk crème fraiche
1 paket bacon
1 liten rödlök
svartpeppar
oregano
1 burk crème fraiche
1 paket bacon
1 liten rödlök
svartpeppar
oregano
Gör så här
- Tvätta av potatisarna och stick hål på dem med en potatissticka. Lägg dem antingen i ugnen (60 minuter i 225°) eller i micron (12 minuter på båda sidorna av potatisen).
- Knaperstek baconet i en torr stekpanna.
- Blanda sedan ihop crème fraiche, bacon och finhackad rödlök, smaksätt med svartpeppar och oregano.
- Servera den bakade potatisen och en sallad.
Lasagne
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:33:44
Ingredienser 4-5 personer
10 -12 lasagneplattor (gärna färska )
600 gram blandfärs
Smör
2 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2-3 dl riven ost, tex. mozarella
Bechamelsås
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar
Gör så här
- Ställ ugnen på 175- 200 grader
- Stek färsen, löken och vitlökeni en stekpanna med smöret.
- Blanda sedan i tomatkrossen, Chilisåsen och salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
- Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
- Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder.
- Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet, salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
- Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås, och sedan med lasagneplattor.
- Varva sedan med, sås, köttfärsröra och riven ost, lasagneplattor ca 3 lager av varje. Även gott och lägga ett lager med mozzarella, när man varvar med köttfärsen och såsen.
- Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.
Köttfärslimpa med fetaost, tomat och persilja i tomatsås
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:30:29
Ingredienser 6 personer
Köttfärslimpa
400 gram köttfärs
1 ägg
2 dl mjölk
½ dl ströbröd
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk dragon
1 tsk rosmarin
140 gram fetaost
3 msk färsk persilja
2 stora tomater
Tomatsås
400 gram krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
½ tsk vitpeppar
1 tsk oregano
400 gram köttfärs
1 ägg
2 dl mjölk
½ dl ströbröd
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk dragon
1 tsk rosmarin
140 gram fetaost
3 msk färsk persilja
2 stora tomater
Tomatsås
400 gram krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
½ tsk vitpeppar
1 tsk oregano
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Börja med att vispa upp ägget lätt med mjölken. Häll ner ströbröd och låt svälla någon minut.
- Blanda ner köttfärsen och kryddorna.
- Ta fram en ugnsform. Lägg ner hälften av köttfärsen och forma i en limpa. Fördela fetaost över limpan och skivade tomater, strö över persiljan.
- Täck över med resten av köttfärsen och nyp ihop så innehållet göms.
- Ställ in i ugnen i 15 min.
- Koka krossade tomaterna med kryddorna och pressa ner vitlöken.
- Ta ut formen och häll tomatsåsen runt om köttfärslimpan. Ställ tillbaka in i ugnen och låt steka i 20 min.
- Servera med fullkornsris och en god sallad.
Festlig fiskgratäng
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:28:16
Ingredienser 4 personer
400 g lax, torsk och sej i fisktärningar
½ tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
150 g räkor, skalad vikt
3 portioner potatismos av pulver
1 äggula
Sås:
Ca: 1 dl fiskspad
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 msk hummerfond
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk dill
½ tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
150 g räkor, skalad vikt
3 portioner potatismos av pulver
1 äggula
Sås:
Ca: 1 dl fiskspad
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 msk hummerfond
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk dill
Gör så här
- Lägg de frysta fisktärningarna i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken.
- Tillaga i mikro på full effekt, ca 3 minuter tills fisken är halvtinad.
- Sås: Häll fiskspadet från formen i en kastrull tillsammans med mjölk och vetemjöl.
- Vispa och koka upp under omrörning.
- Tillsätt hummerfond, salt och peppar. Smaksätt med dill.
- Häll såsen över fisken och strö över räkorna.
- Tillaga potatismoset enligt anvisningen på förpackningen och blanda ner en äggula.
- Spritsa eller klicka med en sked moset runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 225 grader i ca 10 minuter.
- Servera med sallad.
Kycklingsoppa med zucchini och curry
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 22:56:01
Ingredienser 4 personer
1 purjolök
2 äpplen
2 msk smör
1-2 tsk curry
300 g zucchini
7 dl vatten
4 msk kycklingfond
1 dl crème fraiche
½ dl grädde
Salt
Ca 300 g grillad eller stekt kyckling
½ dl hackad persilja
2 äpplen
2 msk smör
1-2 tsk curry
300 g zucchini
7 dl vatten
4 msk kycklingfond
1 dl crème fraiche
½ dl grädde
Salt
Ca 300 g grillad eller stekt kyckling
½ dl hackad persilja
Gör så här
- Hacka purjolök och äpplen. Stek dem mjuka i smör och curry på låg värme. Använd en gryta som räcker till hela soppan.
- Dela zucchinin i bitar och lägg ner dem i grytan. Häll på vatten och kycklingfond. Koka upp och låt soppan puttra i ca 5 min.
- Mixa soppan så slät du vill ha den.
- Rör ner crème fraiche och grädde.
- Tärna kycklingköttet. Lägg ner det i soppan och strö över persiljan.
- Servera gärna soppan med ett gott bröd.
Höns/kyckling och curry
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 22:54:00
Ingredienser 4 personer
1 höna/kyckling
1 gul lök
1 morot
1-2 hönsbuljongtärningar
Salt
5 vitpepparkorn
Till såsen:
3 dl grädde
1 tsk socker
Vetemjöl till redning
½ dl curry
Smör
7 dl buljong (från koket, här får man ta så det blir efter eget tycke)
1 gul lök
1 morot
1-2 hönsbuljongtärningar
Salt
5 vitpepparkorn
Till såsen:
3 dl grädde
1 tsk socker
Vetemjöl till redning
½ dl curry
Smör
7 dl buljong (från koket, här får man ta så det blir efter eget tycke)
Gör så här
- Koka hönan med löken, moroten, buljongtärningarna samt vitpeppar ca 2 timmar för höna, kyckling ca 50 minuter. Skumma av då och då
- Plocka sedan av allt kött och hacka i mindre bitar.
- Ta en stor smörklick och lägg i en större kastrull och ha i all curry. Låt fräsa en liten stund
- Ha sedan i mjöl för att reda och sedan buljongen och grädden. Värm upp och låt småsjuda.
- Lägg i köttet. Tillsätt eventuellt mer buljong.
- Servera med ris.
Fläskfilé med banan och curry
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 22:50:00
Ingredienser 4 personer
600 g fläskfilé
2 bananer
2,5 dl matlagningsgrädde
2 tsk curry
2-3 msk mango chutney
salt
peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Bryn fläskfilén i lite smör och lägg skivorna i en ugnsfast form.
- Skala och skiva bananerna. Fördela skivorna ovanpå fläskfilén.
- Vispa ihop grädde, curry och chutney. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fläskfilén.
- Gratinera i ugnen ca 20 minuter. Servera med ris eller pasta.
Fläskfilé á la Ankar
DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 22:49:00
Ingredienser 4 personer
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
10 soltorkade tomater
1 pkt bacon, 140 g
3 dl grädde
1 ask Créme Bonjour gräslök, 100 g
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 ½ msk fransk senap
1 dl riven västerbottenost
2 tomater ( som blandas med pastan)
Salt
Peppar
Smör till stekning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
10 soltorkade tomater
1 pkt bacon, 140 g
3 dl grädde
1 ask Créme Bonjour gräslök, 100 g
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 ½ msk fransk senap
1 dl riven västerbottenost
2 tomater ( som blandas med pastan)
Salt
Peppar
Smör till stekning
Gör så här
- Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken och bryn detta tillsammans med köttet i smör i en stekpanna.
- Krydda med salt och peppar.
- Skär baconet i mindre bitar och stek även detta.
- Vispa ihop grädde, vin, mjöl, fond, Créme Bonjour och senap i en gryta.
- Tärna de soltorkade tomaterna och låt även dessa gå i grytan.
- Låt koka upp under vispning. Lägg över köttet, löken och baconet i grytan och låt koka i ca 10 min.
- Ta grytan från värmen. Rör i osten.
- Skär tomaterna i bitar och blanda ner i pastan.
- Servera med pasta eller ris och grönsaker.