Snabba vardagsgratängen
2 stora morötter
1 gul lök
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1 dl riven ost, Allerum Präst
salt och peppar
- Sätt ugnen på 200°.
- Skala potatis, morot och lök.
- Kör potatis och morot i matberedare med grova rivskivan. Skiva löken för hand.
- Varva i smord ugnsfast form. Krydda med salt och peppar mellan varven.
- Häll på grädde och toppa med ost.
- Stek i ugn 20-30 minuter beroende på hur hög formen är.
- Servera med t ex kassler, skinka eller korv.
Varma blåbärspannkakor med vispgrädde
8 dl Mjölk 3%
4 ägg
1/2 tsk salt
50 g smält och brynt Smör
2 dl blåbär
strösocker
Till servering:
strösocker
vispad grädde
- Sätt ugnen på 225°.
- Vispa ihop mjöl och mjölk.
- Tillsätt ägg, salt och smör.
- Häll i smord långpanna. Strö på blåbär samt en nypa socker.
- Grädda i 20-25 minuter eller tills pannkakan stelnat.
- Servera med socker samt en klick vispad grädde.
Skaldjurspaj
150 g Smör
1/2 dl mjölk 3%
1 äggula
4 dl mjöl
1/2 tsk salt
Äggstanning:
3 ägg
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
Skaldjursfyllning:
1 gul lök
1/2 röd paprika
100 g räkor
200 g kräftstjärtar
3 dl riven ost, Allerum Präst
- Pajdeg: Blanda smör, mjölk, ägg, mjöl och salt tills degen blivit formbar.
- Tryck ut den i en pajform och grädda i ugn, 225°, tills pajbotten fått färg.
- Äggstanning: Vispa snabbt ihop äggen och grädden.
- Tillsätt salt och dra ett par drag på vitpepparkvarnen.
- Skaldjursfyllning: Grovhacka den gula löken och stek den mjuk i smör på medelvärme.
- Skär paprikan i bitar. Fyll pajskalet med paprika, lök och skaldjur.
- Häll på äggstanning och strö över riven ost.
- Grädda i ugn, 200°, cirka 20 minuter.
Vegetarisk paj
150 g Smör
1/2 dl mjölk 3%
1 äggula
4 dl mjöl
1/2 tsk salt
Äggstanning:
3 ägg
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
Vegetarisk fyllning:
1 gul lök
2 röda paprikor
2 tomater
40 g färsk bladspenat
3 dl riven ost, Allerum Präst
- Pajdeg: Blanda smör, mjölk, ägg, mjöl och salt tills degen blivit formbar.
- Tryck ut den i en pajform och grädda i ugn, 225°, tills pajbotten fått färg.
- Äggstanning: Vispa snabbt ihop äggen och grädden.
- Tillsätt salt och dra ett par drag på vitpepparkvarnen.
- Vegetarisk fyllning: Grovhacka den gula löken och stek den mjuk i smör på medelvärme.
- Skär paprikan i bitar och tomaten i skivor.
- Fyll pajskalet med paprika, lök och spenat.
- Häll på äggstanning, strö över riven ost och lägg på tomatskivorna.
- Grädda i ugn, 200°, cirka 20 minuter.
Hokifilé med kokos
- Dela filéerna i mindre bitar. Blanda mjölet med lite salt och peppar. Vispa äggen och häll kokosflingorna på ett fat.
- Doppa fiskbitarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i kokosflingor.
- Hetta upp oljan till 180°C och fritera fisken i en tjockbottnad kastrull eller i en fritös. Det går även bra att steka fiskbitarna i rikligt med olivolja.
- Lägg fiskbitarna på lite hushållspapper så att överflödigt fett kan rinna av.
Morotspannkaka med purjo o bacon
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 pkt bacontärningar
2 potatisar
2 morötter
½ purjolök
2 tsk salt
2 krm peppar
- Sätt ugnen på 225 grader
- Vispa ägg, mjöl och mjölk till en jämn smet.
- Lägg bacontärningarna i en smord, ugnsfast form. Ställ in i ugnen i 5 minuter.
- Skala och riv potatis och morot grovt. Ansa och skär purjolöken finstrimla purjolöken. Blanda ner grönsakerna i smeten. Tillsätt salt och peppar.
- Sänk värmen på ugnen till 200 grader. Häll smeten i långpanna. Rör runt så att bacon och grönsaker fördelas jämnt. Grädda i ugn i 25-30 minuter.
Skinkpastasås med curry
6 champinjoner
1 vitlöks klyfta
1 purjolök
1 msk curry
1-2 msk chilisås
1 msk soja
4 dl crème fraiche eller grädde
2 dl vatten
1 kycklingbuljong tärning
Salt
Peppar
Till servering:
tagliatelle
- Skär skinkan , champinjonerna och purjolöken i mindre bitar och fräs allt en stund med curryn.
- Värm vattnet med buljongtärningen.
- Lägg i crème fraiche och buljongvattnet och smaka av med sojan, vitlöken och chilisåsen och låt puttra ca 5 minuter.
- Servera med tagliatelle.
Curry-kassler
2-3 tsk curry
1 klyfta pressad vitlök
1 finstrimlad purjolök
1 finstrimlad röd paprika
4-5 msk tomatpuré
2 dl grädde
2 dl cremé fraiche
Salt
Peppar
- Smält smöret i en panna.
- Fräs strimlad kassler, purjolök och röd paprika tillsammans med curry och vitlök.
- Tillsätt grädde och tomatpuré.
- Sist iröres cremé fraiche. Salta och peppra efter behag.
- Servera med ris eller pasta och en god sallad.
Kycklinggryta curry
margarin
salt
svartpeppar
1 tsk currykrydda
200 g champinjoner
1 hackad vitlöksklyfta
2½ dl matlagningsgrädde
½ dl vatten
½ tsk sambal oelek
Redning:
vetemjöl eller maizena
- Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, stek därefter dem i lite flytande margarin tills de har fått en fin yta, krydda med salt, peppar och curry och stek upp lite snabbt. Lägg sedan över kycklingfiléerna i en gryta.
- Skiva champinjonerna och stek dem i samma stekpanna som du stekt kycklingen. Låt champinjonerna få en lätt yta och häll sedan över dem i grytan.
- Blanda med kycklingen och ha i den hackad vitlöken, häll sedan i matlagningsgrädden och vattnet och låt koka upp under omrörning. Tillsätt sambal oelek och rör runt, smaka sedan av så att det är lagom av alla kryddor enligt din smak, om inte ha i mer av det som saknas. Låt koka ihop.
- Rör ihop redning, tillsätt den och låt koka en stund så att mjölsmaken försvinner. Smaka av. Om såsen är för tjock, tunna ut den med vatten.
- Servera med ris och sallad.
Kyckling- och baconpaj med curry
100 gram margarin
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 paket, 140 g skivat bacon
2 kycklingfiléer, ca 300 g
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
2 tomater
Äggstanning:
3 ägg
1 dl Oatly iMat
2 dl Oatly Havredryck
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
- Pajskal: Blanda margarin, vetemjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Fyll på med lite vatten i taget tills pajdegen blir en sammanhängande klump.
- Kavla eller tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen i 20 min. Förgrädda därefter pajskalet i cirka 5 minuter i 200 grader.
- Fyllning: Strimla baconet, tärna kycklingen och ansa och skiva purjolöken.
- Fräs baconet i en het panna i någon minut tills det fått lite färg.
- Tillsätt kycklingtärningarna, vitlök och purjolök och låt allt få lite färg.
- Krydda med curry, salt och peppar.
- Förbered äggstanningen och skiva tomaterna.
- Lägg fyllningen i det förgräddade skalet och slå över äggstanningen.
- Toppa med de skivade tomaterna.
- Grädda i ca 30 min i 200 grader tills äggstanningen har stelnat.
- Servera med en stor och härlig sallad.
Nudel- och kycklinggryta i smak av curry
4 små (eller 2-3 stora) kycklingfiléer
¼ paket risnudlar
1 gul lök
1½ msk currykrydda
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
2½ dl matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljongstärning
hackad persilja
salt, svartpeppar och en nypa socker
1 näve jordnötter
Gör så här
- Skär kycklingfiléerna i små bitar, krydda med salt och svartpeppar och stek i lite olja/smör i en djup panna eller kastrull tills de fått färg och är genomstekta.
- Hacka löken och låt fräsa med kycklingen tillsammans med curryn.
- Häll på de krossade tomaterna, vattnet, matlagningsgrädden och smula även i buljongtärningen.
- Smaka eventuellt av med lite salt, svartpeppar och socker om det behövs.
- Häll även i valfri mängd hakad persilja.
- Bryt av nudlarna på mitten och lägg i grytan, låt alltsammans koka ihop tills nudlarna är färdigkokta.
- Häll till sist i jordnötter och servera med lite hackad persilja ovanpå.
Kasslergryta med curry
2-3 tsk curry
1 finstrimlad purjolök
1 finstrimlad röd paprika
4-5 msk ketchup
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde (alt 1 dl grädde & 1 dl mjölk)
salt
peppar
Gör så här
- Skär kasslern i tunna skivor. Fräs i smör tillsammans med curry, purjolök och paprikan tills grönsakerna har mjuknat.
- Tillsätt ketchup, vispgrädde och mjölk och låt koka upp.
- Rör i creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
- Servera med ris.
Kyckling och baconpaj med curry
100g margarin
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 paket skivat bacon (140 g)
3 kyckling filéer
½ purjolök
1 tsk curry
Äggstanning:
3 ägg
2½ dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här
- Blanda margarin, vetemjöl och salt till en grynig massa. Fyll på med lite vatten i taget tills pajdegen blir en sammanhängande klump.
- Kavla eller tryck ut degen i en pajform.
- Förgrädda pajskalet i ca 5 min på 200 grader.
- Strimla baconet, tärna kycklingen och ansa och skiva purjolöken.
- Fräs baconet i en het panna i någon minut tills det fått lite färg.
- Tillsätt kyckling kycklingtärningarna och purjolöken och låt allt få lite färg.
- Krydda med curry, salt och peppar.
- Förbered äggstanningen.
- Lägg fyllningen i det färdiggräddade skalet och häll över äggstanningen.
- Grädda i ca 30 min på 200 garder tills äggstanningen har stelnat.
Currypotatis
Köttbullar:
- Köttbullarna: Blanda salt, kryddblandning och köttfärsen. Arbeta samman tills allt är blandat.
- Fukta händerna med lite olja och forma färsen till små köttbullar, 2 cm i diameter.
- Bryn köttbullarna i olja i en stekpanna, inte för många åt gången, på god värme. Skaka pannan då och då, så att köttbullarna blir jämna i färgen. Stek i ca 5-6 minuter.
- Grytan: Skala och tärna potatisen.
- Värm oljan. Stek löken tills den blir gyllenbrun.
- Tillsätt tomatpuré, svartpeppar, paprikapulver, salt och curry, och rör om.
- Tillsätt vatten och koka. Låt sjuda tillsammans med potatisen i ca 20 minuter.
- Tillsätt köttbullarna och låt sjuda i 15 minuter. Servera med ris och sallad.
Kycklingcurry-röra
1 liter kycklingfond
5 dl turkisk yoghurt
2½ dl majonäs, gärna hemmagjord
1 liten purjolök
1 halv gurka
2 dl majs
2 små paprikor, röda och gula
1 tsk paprikapulver
curry efter smak
gurkmeja
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Börja med att koka upp fonden i en stor kastrull och lägg ner kycklingfileerna. Låt dom puttra på medelvärme tills dom är genomkokta.
- Blanda majonäs turkisk yoghurt och kryddor, smaka av och tillsätt hackad paprika, majs, lök och gurka som du tagit bort stjärnorna på.
- När kycklingen är klar låt den rinna av och skär sedan ner i fina kuber och vänd ner i röran, smaka av allt med salt peppar och curry. Låt stå över natten för bästa smak. Servera med bakpotatis eller i en nybakt baguette!
Kycklingpaj med curry & chilisås
4 ½ dl mjöl
1 1/4 dl vatten
1 dl olivolja
Fyllning:
2 kycklingfiléer
1 paprika
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
3 dl creme fraiche (34%)
1 dl heinz chilisås
1 msk curry
½ tsk cayennepeppar
1 ägg till pensling av degremsorna
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg.
- Kavla ut till en rund platta på ett smörpapper (utan att tillsätta extra mjöl) och täck pajformen. Skär av överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
- Strimla och hacka kyckling och grönsaker.
- Fräs kycklingen och vitlöken tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt paprikan och purjon och fräs i nån minut.
- Blanda creme fraiche, chilisås, curry och cayennepeppar i en skål och häll sedan blandningen över kycklingen och grönsakerna. Blanda väl.
- Lägg Kycklingröran i pajskalet och lägg några degremsor över. Penska degremsorna med ett uppvispat ägg.
- Sätt in i ugnen på 225°C i 30 min.
Indiennesås
1 msk mango chutney
1 msk chilisås eller tomatketchup
2 dl Lätt Crème Fraiche eller Gräddfil
1 msk curry
- Skär paprikan i bitar.
- Kör paprika, chutney och chilisås i mixer.
- Tillsätt crème fraiche.
- Krydda med curry och blanda till en slät sås.
Indisk smörkyckling
Ingredienser 4 personer
1 st färdiggrillad kyckling i delar
saften av 1 citron
3 msk smör
1 st hackad gul lök
5 st finhackade vitlöksklyftor
3 st urkärnade röda chilis, snittade på hälften
2 st rejäla bitar ingefära, rivna
2 tsk spiskummin
2 tsk korianderpulver
1 tsk garam masala
3 dl passerade tomater
2 dl vatten
5 dl turkisk eller grekisk yoghurt
salt
Gör så här
- Gnid in kycklingdelarna i citronsaften och låt dem vila lite.
- Hetta upp smör i en stor gryta, i med lök, vitlök, chili och ingefära. Rör!
- I med kryddorna. Rör!
- Passerade tomater, vatten och yoghurt i, koka, smaka av, krydda, smaka av.
- Puttra i en kvart, sedan i med kycklingen och låt allt bli riktigt, riktigt varmt.
- Klipp över korianderblad och avnjut med ris och naan-bröd.
Currygryta
600 g fläskfilé
½ gul lök
2-3 tsk curry
2 msk vetemjöl
6 dl matlagningsgrädde
½ tsk salt
Tillbehör:
ris
gurka
banan
jordnötter
mango chutney
naanbröd
- Skär köttet i 1 cm breda skivor, stek i omgångar och lägg upp på en tallrik under tiden resten steks färdigt.
- Hacka löken och stek den mjuk i smör, krydda med curry.
- Pudra över mjölet och rör runt. Häll på grädden, lite i taget efter hand som såsen tjocknar.Smaka av med salt.
- Låt såsen koka ihop några minuter.
- Lägg i köttet och låt allt bli genomvarmt igen.
- Servera med kokt ris, gurka i stavar, skivad banan, jordnötter, mango chutney och naanbröd.
Kycklingpaj med currysmak
3 dl vetemjöl
125g Smör
2-3 msk vatten
Fyllning:
2 stora kycklingfiléer
1 msk Smör
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
1 liten purjolök
1 röd paprika
1 gul paprika
2 msk Smör
2 tsk curry
3 ägg
2½ dl Matlagningsgrädde
1-2 tsk sambal oelek
1 dl riven lagrad ost
- Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten.
- Arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Låt vila kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200ºC.
- Nagga pajbotten och förgrädda den ca 10 minuter.
- Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Bryn dem i smör. Salta och peppra.
- Skiva purjolök och strimla paprikorna. Fräs det i smör tillsammans med curry några minuter.
- Lägg kyckling och grönsaker i pajskalet.
- Vispa samman ägg, grädde och sambal oelek. Häll det över fyllningen. Strö på osten.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
- Servera gärna med en sallad.
Barnens laxpaket
1 tsk rapsolja med citron
1 tsk dill
peppar
2 st kokta potatisar
50 g broccoli
½ dl creme fraiche
dill och gräslök
- Gör laxen enligt receptet på laxpaket, men gör ett separat paket till barnet där man utesluter saltet.
- Krydda laxen med peppar och dill.
- Koka broccolin nästan överkokt, spara på kokvattnet.
- Mixa eller hacka lax, potatis och broccoli och blanda ihop.
- Tillsätt creme fraiche, dill och gräslök och rör samman.
- Tillsätt kokvatten till lagom konsistens, anpassat efter ditt barn.
Dessert med hallon och sötpotatis
100-150g hallon
4 tsk rapsolja
Gör så här
- Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar.Koka den i vatten tills den är mjuk.
- Häll av vattnet men spara det.
- Häll hallonen och oljan i kastrullen och mixa till önskad konsistens med stavmixer.
- Späd med kokvattnet om purén är för tjock.
Barnmat med lax och couscous
Barnmat med lax och couscous
Ingredienser
3 dl couscous
400g laxfilé, i mindre bitar
1 purjolök, skivad
3-4 dl ärtor
1 burk kokosmjölk
½ citron, rivet skal och saft
ev. ingefära
Gör så här
- Skär purjolöken och laxen i bitar.
- Lägg couscous, lök, lax och ärtor i en stor gryta och täck med vatten.
- Koka upp och häll på kokosnötsmjölken, låt sjuda ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka och laxen helt genomkokt.
- Smaka av med citronsaft och skal och lite ingefära.
- Mixa/mosa till lagom konsistens för åldern, kyl ned och frys in i portioner.
Linsgryta
- Hacka löken. Fräs den i lite olja i en kastrull.
- Tillsätt kryddorna, och fräs tills löken är lite mjuk.
- Tillsätt vatten, linser och bulgur.
- Lägg kefil/limebladet i en tesil och lägg ned i grytan. Låt koka upp, och sjud på lite svagare värme i ca 20 minuter.
- Ta ur tesilen. Häll i krossade tomaterna, broccolin och citronjuicen.
- Låt allt bli varmt.
- Färdigt att servera eller frysa in!
Djungelgryta
Smör att steka i
½ tsk salt*
1 krm svartpeppar
1 tsk curry
4 dl matlagningsgrädde
1 ½ msk konc kycklingfond*
- Skär kycklingen i strimlor. Bryn kycklingen i smör-&rapsolja i en stekpanna.
- Krydda med salt och peppar.
- Rör i curry, grädde och fond. Låt allt koka 3 till 4 min.
- Servera med ris, skivad banan, minimajs och ärtor.
- Toppa gärna med en klick stark mango chutney.
Tips!
Byt ut kycklingfilè mot strimlat kött
* OBS Barn under 1år ska undvika tillsatt salt i maten. LÄNK
Laxfilé i paket
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg aluminuimfolie i en ugnsfast form och ha tillräckligt med folie så du kan försluta folien. Lägg lite olja i botten.
- Använd färsk eller tinad fryst laxfilé och lägg i folien. Smaksätt med valfria kryddor. Snåla inte med saltet då det verkligen får fram och förhöjer smaken på fisken.
- Slut paketet och sätt in i den varma ugnen i ca 20 minuter, men det beror på hur tjocka och stora filéer som används, så titta till paketet vid lite då och då så det inte blir torrt.
Makaronilåda
Ingredienser 6 personer
Makaroner till ca 6 port
500 gram kassler
2 morötter
1 gul lök
½ röd paprika
1 vitlöksklyfta
1½ msk vetemjöl
7 dl gräddmjölk (50/50)
Salt & peppar
1 näve persilja
Gör så här
- Koka makaronerna al dente.
- Skölj i durkslag under kallt vatten häll upp makaronerna i en smord ugnsfast form.
- Tärna kasslern. Skala morötterna och riv grovt. Finhacka lök & paprika och riv vitlöken.
- Fräs ihop alla ingredienserna till såsen i stekpanna. Stek på medelvärme ca 5 min så både lök & morötter mjuknar något.
- Gör en toppredning genom att pudra över vetemjölet och rör om.
- Slå sedan på gräddmjölken och sänk värmen. Låt såsen puttra ca 5 min.
- Tillsätt finhackad persilja precis på slutet & smaka av såsen med salt och peppar.
- Häll såsen över makaronerna i formen. Gratinera i ugn på 200 grader ca 20-25 min tills makaronilådan fått fin färg.
- Servera med en god sallad!