Skinkstek


DATUM 2012-09-02 KLOCKAN 14:18:02

Ingredienser 6-8 personer

ca 0.9-1.5 kg skinkstek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
eller vitpeppar
ev. 0.5 tsk ingefära 

eller 1 tsk torkade kryddor t.ex. timjan, rosmarin, salvia

Sås
2 msk vetemjöl
all steksky
3 dl grädde
eller 3 dl mjölk
2 msk kalvfond
ev. 1 tsk torkade kryddor t.ex. timjan, rosmarin, salvia
salt
peppar

 

Gör så här

  1. Salta och peppra och strö ev. lite av någon av kryddorna (t.ex. ingefära, rosmarin, timjan eller salvia) på botten av en ugnssäker form. Ta ungefär hälften av angiven mängd och spara resten till att strö över ovanpå.
  2. Lägg skinksteken i den ugnssäkra formen. Om någon sida har mer fett än den andra så lägg den feta sidan upp.
  3. Använd resten av kryddorna. Salta och peppra ovanpå och strö eventuellt även samma krydda du strödde på bottnen.
  4. Stick i en köttermometer så att spetsen kommer i mitten av köttet.
  5. Ställ in i nedre delen av ugnen i 175°C varm ugn tills kött-termometern visar 75°C. Det tar ca 1 ½ timme.
  6. Ta upp steken och låt den stå 10-15 min för att den ska bli lättare att skära. Gör under tiden såsen.
  7. Skär upp steken i ½ cm tjocka skivor.
  8. Sås: Sila spadet om du vill.
  9.  Mät upp mjölet och tillsätt en del av grädden eller mjölken.
  10. Vispa ut mjölet i vätskan så det blir en jämn trögflytande smet utan klumpar.
  11. Vispa i resten av grädden och/eller mjölken till en slät sås.
  12. Vispa ner spadet och kalvfonden och låt koka upp.
  13. Låt puttra ett par minuter. Smaka av. Tillsätt ev. mer kalvfond om du vill ha mera smak. Om såsen är för tjock, vispa ner mera mjölk eller grädde.
  14. Tillsätt ev. torkade kryddor, gärna samma krydda du använde till steken.
  15. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra någon minut.



Skinkrullar med fetaost


DATUM 2012-09-02 KLOCKAN 14:12:51

Ingredienser 4 personer

600g skinkinnanlår i tunna skivor
75g smaksatt fetaost med soltorkade tomater
salt

 

Gör så här

  1. Salta på skinkbitarna. Lägg på lite fetaost och rulla ihop.
  2. Lägg med skarven ned i en ugnssäker form.
  3. Ställ in i ugnen i 200 grader ca 20 minuter tills köttet börjar få lite färg.
  4. Servera med grönsaker, t.ex. morötter, wokgrönsaker eller sallad.



Fyllda kycklingrullader med parmesanost & soltorkade tomater


DATUM 2012-09-02 KLOCKAN 14:10:02
Ingredienser 4 personer
1 paket kycklinglårfiéer 450 g
1 ask soltorkade tomater i olja, grovt hackade
1 bit Parmigiano Reggiano, hyvlad
1 kruka basilika
Torkad dragon/torkad timjan
Salt och peppar
Vitt vin
Citron, saften av
Fransk senap
Grädde
 
Gör så här
  1. Banka ut kycklinglårfiléerna till tunna schnitslar och dela dem 3 lika delar. 
  2. Fyll de utbankade schnitzlarna med en liten bit tomat, några blad basilika, en skiva parmesanost. 
  3. Salta och peppra. 
  4. Rulla ihop och lägg ned i en ugnsfast form. Krydda rikligt med dragon, timjan och pressa över färsk citron. Ringla över olivolja.
  5. Stek i ugn på 200 g ca 15-20 minuter tills rullarna är genomstekta.
  6. Ös ett par gånger under tillagningen och tillsätt ev lite vitt vin.
  7. När rullarna är klara, klicka ned fransk senap, lite mera vin och grädde. Rör om och låt gå ytterligare 10 minuter i ugnen.
  8. Serveras med sallad av: späda gröna löv, parmesanost hyvlad, pinjenötter.



Salami- och fetaostinbakad kycklingfilé


DATUM 2012-09-02 KLOCKAN 14:07:57
Salami- och fetaostinbakad kycklingfilé

Ingredienser 4 personer
4 st kycklingfiléer
1 msk smör, eller rapsolja till stekning
salt och peppar
8 skivor salami, tunt skivad
125 gram fetaost
8 st soltorkade tomater
färsk basilika

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Stek kycklingen några minuter på vardera sidan så att den får en fin stekyta. Krydda med salt och peppar. Lyft upp köttet och skär ett snitt igenom det. 
  3. Stoppa in skivor av salami och ost tillsammans med soltorkade tomater (som du klippt i mindre bitar) och en kvist basilika i snittet.
  4. Lägg kycklingen i en form och ugnsbaka i ca 20 minuter eller tills köttet är klart.
  5. Skiva köttet på diagonalen och lägg upp det på ljummen sallad av färsk spenat, cocktailtomater, rödlök, selleri, paprika, fetaost och valfria kokta bönor eller linser som värmts i stekpanna. 
  6. Servera exempelvis med en enkel sås på yoghurt, vitlök och chili som körs i en mixer några sekunder tills den fått en jämn konsistens.



Kycklingwok med chili och cashewnötter


DATUM 2012-09-02 KLOCKAN 14:04:00
Kycklingwok med chili och cashewnötter
Ingredienser 4 personer

1 knippa broccoli
2 st röd paprika
1 st gul lök
1 st röd chilifrukt
1 st vitlöksklyfta
1,5 dl cashewnötter, rostade
4 st kycklingfiléer
1,5 msk olivolja
1 tsk sesamolja
salt

Till servering
1 st lime, i klyftor
koriander, färsk
200 gram fullkornsnudlar

 

Gör så här

  1. Skär broccolin i bitar och skölj noggrant.
  2. Skär paprikan o löken i klyftor.
  3. Finhacka chilin och vitlöken. 
  4. Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna.
  5. Skär kycklingen i bitar och stek i olivolja tills den är nästan genomstekt.
  6. Tillsätt grönsakerna, vitlök och chili. Stek i ca 5 minuter till och kontrollera att kycklingen är genomstekt.
  7. Rör ner kokta fullkornsnudlar.
  8. Tillsätt sesamolja och krydda med salt. 
  9. Servera med limeklyftor och koriander. 



Köttfärsgratäng med zucchini


DATUM 2012-09-02 KLOCKAN 14:02:35
Köttfärsgratäng med zucchini
Ingredienser 4 personer

500 gram nötfärs
2 st zucchini
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
olivolja
salt och svartpeppar
3 dl krossade tomater
1 st lagerblad
oregano
1,5 dl grädde

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär zucchinin i skivor på längden. Salta på båda sidor och låt vattna ur i 30 minuter. Skölj och torka av. 
  3. Hacka lök och vitlök.
  4. Stek nötfärs, lök, vitlök i olja och salta och peppra.
  5. Tillsätt tomater, lagerblad, oregano och grädde. Låt kokaen stund.
  6. Varva sås och zucchini i en smord form. Gratinera i ca 30 minuter.
  7. Servera med en sallad.



Kassler med varm couscoussallad


DATUM 2012-09-02 KLOCKAN 14:00:28
Kassler med varm couscoussallad
Ingredienser 4 personer

3 dl couscous, fullkorn
0,5 st hönsbuljongtärning(ar)
0,5 st aubergine
1 st paprika
1 st röd lök(ar)
1 msk olivolja extravergine
0,5 kruka(or) basilika
salt och svartpeppar
timjan
400 gram kassler
1 msk olivolja extravergine

 

Gör så här

  1. Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet men lägg till buljongtärning.
  2. Skär och stek grönsakerna i oljan. 
  3. Blanda couscousen med grönsakerna och blanda ner basilika riven i mindre bitar. Smaka av med salt, peppar och timjan.
  4. Stek kasslern i tunna skivor. 



Ugnsbakta grönsaker med örtig fetakräm


DATUM 2012-09-02 KLOCKAN 13:58:15

Ugnsbakta grönsaker med örtig fetakräm

Ingredienser 4 personer

2 st squash, gröna
1 st aubergine
1 st röd paprika
1 st fänkål
2 st vitlöksklyfta(or), finhackat
0,5 st chili
2 msk olivolja
0,5 st havssalt
0,5 tsk peppar
6 st potatis(ar)
150 gram fetaost, mager

Fetakräm
4 msk kesella
2 msk basilika
1 st vitlöksklyfta(or), finhackat
2 msk persilja, finhackad
peppar

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 °.
  2. Skär alla grönsaker i tunna skivor. Lägg dem i en långpanna och ringla över olivolja. Strö på salt och peppar. 
  3. Stek grönsakerna i ugnen i cirka 20 minuter. De ska bli gyllene och mjuka. Prova med en gaffel.
  4. Rör ihop fetaost, kesella, vitlök, basilika och persilja. Smaka av med peppar.
  5. Lägg upp grönsakerna på ett serveringsfat och servera dem ljumma med fetakrämen vid sidan av.



Helstekt kyckling med chili och citron


DATUM 2012-09-01 KLOCKAN 21:25:44

Ingredienser 4 personer

 

1 st kyckling
2 msk smör
0,5 st citron(er), saft och skal
1 tsk chilipulver, starkt
0,5 tsk salt
1 dl vatten
0,5 st buljongtärning, höns

Potatisen
4 st Sötpotatisar
2 msk olivolja
salt och peppar
timjan

Fetaostcreme
2 dl crème fraiche
0,5 st citron(er), skalet
200 gram fetaost
salt och peppar
1 dl färsk basilika

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Lägg kycklingen i en ugnsfast form med bröstfiléerna uppåt.
  3. Blanda ihop smör, saft och rivet skal från citronen, torkad chili och salt. Gnid in kycklingen med detta.
  4. Koka upp vattnet och blanda i en kopp med buljongtärning. Häll detta i botten på formen. Stek i ca 1 och en halv timme. Vänd kycklingen efter halva tiden. 
  5. Blanda creme fraiche med rivet citronskal, salt och peppar och basilika.
  6. Ta ut kycklingen och höj värmen till 225 grader. Täck kycklingen med aluminiumfolie medan du gör sötpotatisen. 
  7. Borsta potatisen noga under rinnande vatten och skär den i klyftor och lägg på en plåt. Ringla över olivolja, krydda, blanda runt med händerna.
  8. Stek i ugnen i ca 10 minuter.
  9. Servera kycklingen med potatisen och såsen. 

 




Dillig kyckling


DATUM 2012-09-01 KLOCKAN 21:22:15

Dillig kyckling

Ingredienser 4 personer

500 gram kycklingfilé
1 msk smör
3 dl hönsbuljong
1 msk vetemjöl
1,5 dl crème fraiche
0,75 dl dill, färsk hackad
vitvinsvinäger
salt och peppar

 

Gör så här

  1. Skär kycklingen i bitar. Bryn kycklingen i smör eller olja och lägg över i en gryta. 
  2. Tillsätt buljong och låt koka i 15 minuter tills kycklingen blivit riktigt mör. 
  3. Red av vetemjölet i crème fraiche, tillsätt detta och låt koka 5-10 minuter. 
  4. Rör ner dillen och saka av med vitvinsvinäger, salt och peppar.
  5. Servera med kokt potatis och morotsslantar. 



Kyckling med rostade grönsaker


DATUM 2012-09-01 KLOCKAN 21:19:13

Kyckling med rostade grönsaker

Ingredienser 4 personer

4 st kycklingfilé(er)
2 msk soja
2 msk olivolja
2 msk sweet chilisås
1 st zucchini
1 st aubergine
1 st paprika
1 st röd lök(ar)
1 st lime
4 dl crème fraiche
balsamicovinäger
couscous, till servering

 

Gör så här

  1. Lägg kycklingen i en liten form.
  2. Blanda soja, olivolja och sweet chilisås och häll över kycklingen. Vänd köttet så att alla sidor täcks av marinaden.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skär grönsakerna i bitar. Rosta i ugn tills de är brynta, ca 15 minuter.
  5. Ta upp kycklingen ur marinaden och bryn den i stekpanna i ca 3 minuter.
  6. Lägg kycklingen på ugnssäkert fat. Efterstek i ugnen i 175 grader i 15–20 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
  7. Tvätta limen. Riv skalet och pressa ur saften. Blanda skal och saft med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg upp kyckling och crème fraiche på fyra tallrikar. Garnera med balsamicovinäger och servera med couscous.



Blandade grönsaker i ugn


DATUM 2012-09-01 KLOCKAN 21:17:06

Blandade grönsaker i ugn

Ingredienser 4 personer

2 st röda paprikor
2 st gröna paprikor
2 st tomater
2 st zucchini
1 st aubergine
3 msk olivolja
1 st gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
3 msk persilja, finhackad
0,5 tsk torkad rosmarin
0,5 tsk torkad basilika
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och kärna ur paprikorna och skär i stora bitar.
  3. Skölj tomater, zucchini och aubergine och skär allt i stora bitar.
  4. Häll olivoljan i en rymlig ungsform. Lägg lökhacket i formen och låt stå i ugnen ca 5 minuter. Rör om några gånger under tiden.
  5. Ta ut formen och tillsätt grönsaker, färska och torkade örtkryddor, salt och peppar och rör om.
  6. Stek i ugnen i 15–20 minuter eller tills grönsakerna känns mjuka men fortfarande spänstiga. Rör om försiktigt då och då. Smaka av med salt och peppar.



Ugnsgratinerad torsk med medelhavstopping


DATUM 2012-09-01 KLOCKAN 21:14:40

Ugnsgratinerad torsk med medelhavstopping

Ingredienser 4 personer

500 gram torskfilé, tinad
2 msk olivolja
1 st zucchini
1 st lök
2 st vitlöksklyftor
1 ask cocktailtomater
salt och peppar
1 kruka basilika
100 gram fetaost
1 dl torrostade mandlar

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form med lite olivolja och placera torsk ovanpå.
  2. Skär zucchinin i små bitar, hacka löken och vitlöken.
  3. Stek löken i 5 minuter.
  4. Tillsätt zucchinin och när den mjuknat, tomater, basilika, salt och peppar.
  5. Lägg toppingen på fisken och smula över fetaost och mandlar. 
  6. Gratinera i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
  7. Servera med bulgur, dinkel eller quinoa.



Citronkyckling


DATUM 2012-09-01 KLOCKAN 21:12:28

Citronkyckling

Ingredienser 4 personer

1 st kyckling
1 st gul lök
rosmarin, salvia och/eller timjan
2,5 dl apelsinsaft, pressad
2,5 dl vitt vin
1 tsk chili röd, torkad & mald

1 tsk salt
3 st citroner

1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk svartpeppar

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Tryck in löken och örterna i kycklingen och lägg den med bröstsidan uppåt i en ugnsform.
  3. Blanda apelsinsaft och vin och häll hälften över kycklingen.
  4. Stryk på chili och salt på kycklingen och massera in det i skinnet.
  5. Stek i ugnen tills kycklingen är gyllenbrun, tar ca 25 minuter.
  6. Häll på resten av vätskan, sänk ugnstemperaturen till 160 °. Stek kycklingen i ytterligare 40 minuter. 
  7. Rosta under tiden resten av kryddorna i en stekpanna tills de börjar dofta.
  8. Mortla kryddorna och halvera citronerna. 
  9. Ta ut kycklingen ur ugnen, dela den i bitar och lägg tillbaka bitarna i skyn.
  10. Strö på de rostade kryddorna och lägg även citronerna i formen.
  11. Stek i ca 20 minuter till. Köttet är färdigt när en termometer, som du stoppat in i kycklingen, visar 70°. Stick annars en kniv i en tjock del av kycklingen och se så att saften som kommer ut är genomskinlig, då är den färdig.



Kycklingsallad med avokado, mozzarella och örtdressing


DATUM 2012-09-01 KLOCKAN 21:08:00

Matildas kycklingsallad med avokado, mozzarella och örtdressing

Ingredienser 4 personer

400 gram blandad sallad, t ex isbergssallad, rucola, rosésallad och roman
2 st avokado
2 st tomater
1 ask cocktailtomater

0,5 st grillad kyckling
2 paket mozzarella
0,5 kruka basilika

Örtdressing
2 msk balsamvinäger
4 msk olivolja
0,5 tsk örtsalt
2 tsk örtkryddor, färska

 

Gör så här

  1. Riv eller skär salladen i bitar och lägg på ett fat.
  2. Skala och kärna ur avokadon och dela den i klyftor. Lägg klyftorna på salladen. Skiva tomaterna och dela cocktailtomaterna och lägg dem ovanpå.
  3. Bena ur kycklingen, finfördela köttet och lägg det på salladen.
  4. Skiva mozzarellan och lägg på den. Plocka blad av basilikan och toppa salladen med dem.
  5. Blanda alla ingredienser till dressingen och droppa över salladen.



Fläskfilé i basilikasås med tagliatelle


DATUM 2012-09-01 KLOCKAN 21:04:59
Fläskfilé i basilikasås med fullkornstagliatelle
Ingredienser 4 personer
400 gram fläskfilé
10 st champinjoner
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör&rapsolja
salt och peppar
3 dl crème fraiche, mager med tomat och basilika
0,5 kruka basilika
1 st citron, skalet
parmesanost
300 gram tagliatelle
rucola
cocktailtomat
 
Gör så här
  1. Skär fläskfilé i strimlor och dela champinjoner i klyftor. Finhacka vitlök.
  2. Bryn fläskfilé i en stekpanna med smör och olja. Tillsätt svamp och låt fräsa några minuter.
  3. Salta och peppra och tillsätt vitlök.
  4. Finhacka basilika och blanda ner tillsammans med crème fraîche och rivet citronskal.
  5. Servera med fullkornstagliatelle, parmesan, ruccola och cocktailtomater.