Citronkyckling
DATUM 2012-09-01 KLOCKAN 21:12:28
Ingredienser 4 personer
1 st kyckling
1 st gul lök
rosmarin, salvia och/eller timjan
2,5 dl apelsinsaft, pressad
2,5 dl vitt vin
1 tsk chili röd, torkad & mald
1 tsk salt
3 st citroner
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°.
- Tryck in löken och örterna i kycklingen och lägg den med bröstsidan uppåt i en ugnsform.
- Blanda apelsinsaft och vin och häll hälften över kycklingen.
- Stryk på chili och salt på kycklingen och massera in det i skinnet.
- Stek i ugnen tills kycklingen är gyllenbrun, tar ca 25 minuter.
- Häll på resten av vätskan, sänk ugnstemperaturen till 160 °. Stek kycklingen i ytterligare 40 minuter.
- Rosta under tiden resten av kryddorna i en stekpanna tills de börjar dofta.
- Mortla kryddorna och halvera citronerna.
- Ta ut kycklingen ur ugnen, dela den i bitar och lägg tillbaka bitarna i skyn.
- Strö på de rostade kryddorna och lägg även citronerna i formen.
- Stek i ca 20 minuter till. Köttet är färdigt när en termometer, som du stoppat in i kycklingen, visar 70°. Stick annars en kniv i en tjock del av kycklingen och se så att saften som kommer ut är genomskinlig, då är den färdig.
Kommentarer