Varm smörgåstårta


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:48:19
Ingredienser 4 personer
1 förp. polarkaka (6st halvmånar)
200g philadelphiaost vitlök/örter
5dl créme fraiche
3 pkt bacon
1 stor purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
Svartpeppar
2 burkar skivade champinjoner
Ost 
2st tomater
Oregano
 
Gör så här
  1. Klipp baconet i strimlor och hacka purjolöken
  2. Stek baconet och när det nästan är klart tillsätt purjolöken, vitlöken och krydda rikligt med svartpeppar
  3. När det är färdigstekt dra åt sidan och låt svalna lite
  4. Tillsätt créme fraichen och blanda lite slarvigt (om du rör för mycket blir de löst)
  5. Lägg upp den första polarkakan på en plåt med bakplåtspapper under och bred på halva burken med philadelphiaost, sen halva baconröran och sist hälften av champinjonerna
  6. Lägg på en ny skiva polarbröd och gör likadant
  7. Lägg på sista polarkakan och lägg på skivade tomater, ost och krydda med oregano
  8. Grädda i mitten av ugnen på 200C i 20min



Tunnbrödsnacks med kallrökt lax


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:46:17

Ingredienser 4 personer
2 tunnbröd
400 g rökt lax
100 g ost, Allerum Präst
1 tub pepparrotsvisp
1 dl crème fraiche
1 knippa dill
vitpeppar
 
Gör så här
  1. Blanda pepparrotsvisp och crème fraiche och bred på det på brödet, lägg på laxen och hyvla över ost.
  2. Grovhacka dillen och fördela den ovanpå.
  3. Peppra, rulla ihop och skär upp i bitar.



Omelettrulltårta med rökt lax


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:43:58

Ingredienser 3-4 personer
8 medelstora ägg
3 msk vatten
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1/2 burk Cantadou pepparrot
drygt 1 dl creme fraiche
färsk persilja
färsk dill
färsk gräslök
rökt lax i skivor

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ägg, vatten, salt och peppar. Häll blandningen i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
  3. Grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter.
  4. Hacka örterna och strö ut på ett smör- eller bakplåtspapper.
  5. Stjälp upp omeletten på örterna och låt svalna.
  6. Blanda Cantadou och creme fraiche och salta och peppra lite och bred ut på omeletten.
  7. Dela laxskivorna om de är stora och fördela på den utbredda färskosten.
  8. Rulla ihop som en rulltårta från kortsidan. Skär upp i lagom bitar.



Hovmästarpaj med lax


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:41:46
Hovmästarpaj med lax
Ingredienser 4 personer
5 ägg + 2 äggulor
Cayennepeppar, efter egen smak
1 dl koncentrerad äpplejuice
300 g kallrökt eller gravad lax
4 dl vispgrädde
4 salladslökar
2 msk flytande honung
1 dl finhackad dill
½ dl dijonsenap
4 små färdigköpta pajskal, ca 15 cm i diameter
 
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 225°C. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen ca 10 min. 
  2. Gör fyllningen: Vispa ägg, äggulor, dill och grädde. Tillsätt äpplejuice, senap och honung i smeten. Smaksätt med cayennepeppar. 
  3. Skär laxen i strimlor. Skölj och finhacka salladslöken. Fördela laxstrimlorna och den finhackade sallads-löken i det förgräddade pajskalen. 
  4. Häll fyllningen över laxen och löken i pajskalen.
  5. Grädda pajerna mitt i ugnen ca 30 min eller tills fyllningen känns fast när man petar på den. Servera gärna pajerna tillsammans med en fräsch grönsallad.



Kasslergryta mexicana


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:39:01

Ingredienser 4 personer
400 g kassler
3 tomater
200 g färska champinjoner
1 blekselleristjälk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk mild salsa, á 340 g
200 g philadelphiaost
Salt
Vitpeppar
 
Gör så här
  1. Skär kassler och tomater i skivor.
  2. Skiva champinjonerna och skär bleksellerin i fina bitar.
  3. Hacka lök och vitlök.
  4. Fräs grönsakerna (lök, vitlök, blekselleri och champinjoner) i en stor stekpanna.
  5. Tillsätt salsa och philadelphiaost.
  6. Låt såsen småputtra några minuter.
  7. Lägg i den skivade kasslern och de skivade tomaterna.
  8. Låt allt bli varmt.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Servera med kokt ris och en sallad.



Kasslergryta mexicana


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:39:01

Ingredienser 4 personer
400 g kassler
3 tomater
200 g färska champinjoner
1 blekselleristjälk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk mild salsa, á 340 g
200 g philadelphiaost
Salt
Vitpeppar
 
Gör så här
  1. Skär kassler och tomater i skivor.
  2. Skiva champinjonerna och skär bleksellerin i fina bitar.
  3. Hacka lök och vitlök.
  4. Fräs grönsakerna (lök, vitlök, blekselleri och champinjoner) i en stor stekpanna.
  5. Tillsätt salsa och philadelphiaost.
  6. Låt såsen småputtra några minuter.
  7. Lägg i den skivade kasslern och de skivade tomaterna.
  8. Låt allt bli varmt.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Servera med kokt ris och en sallad.



Bakad potatis med baconröra


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:36:00

Ingredienser 4 personer
4 bakpotatis
1 burk crème fraiche
1 paket bacon
1 liten rödlök
svartpeppar
oregano
 
Gör så här
  1. Tvätta av potatisarna och stick hål på dem med en potatissticka. Lägg dem antingen i ugnen (60 minuter i 225°) eller i micron (12 minuter på båda sidorna av potatisen). 
  2. Knaperstek baconet i en torr stekpanna.
  3. Blanda sedan ihop crème fraiche, bacon och finhackad rödlök, smaksätt med svartpeppar och oregano.
  4. Servera den bakade potatisen och en sallad.



Lasagne


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:33:44

Ingredienser 4-5 personer

10 -12 lasagneplattor (gärna färska )
600 gram blandfärs
Smör
2 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2-3 dl riven ost, tex. mozarella

Bechamelsås
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Gör så här

  1. Ställ ugnen på 175- 200 grader
  2. Stek färsen, löken och vitlökeni en stekpanna med smöret.
  3. Blanda sedan i tomatkrossen, Chilisåsen och salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
  4. Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
  5. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder.
  6. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet, salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
  7. Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås, och sedan med lasagneplattor.
  8. Varva sedan med, sås, köttfärsröra och riven ost, lasagneplattor ca 3 lager av varje. Även gott och lägga ett lager med mozzarella, när man varvar med köttfärsen och såsen.
  9. Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.

 




Köttfärslimpa med fetaost, tomat och persilja i tomatsås


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:30:29

Ingredienser 6 personer
Köttfärslimpa
400 gram köttfärs
1 ägg
2 dl mjölk
½ dl ströbröd
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk dragon
1 tsk rosmarin
140 gram fetaost
3 msk färsk persilja
2 stora tomater
Tomatsås
400 gram krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
½ tsk vitpeppar
1 tsk oregano
 
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med att vispa upp ägget lätt med mjölken. Häll ner ströbröd och låt svälla någon minut. 
  3. Blanda ner köttfärsen och kryddorna. 
  4. Ta fram en ugnsform. Lägg ner hälften av köttfärsen och forma i en limpa. Fördela fetaost över limpan och skivade tomater, strö över persiljan.
  5. Täck över med resten av köttfärsen och nyp ihop så innehållet göms. 
  6. Ställ in i ugnen i 15 min. 
  7. Koka krossade tomaterna med kryddorna och pressa ner vitlöken.
  8. Ta ut formen och häll tomatsåsen runt om köttfärslimpan. Ställ tillbaka in i ugnen och låt steka i 20 min. 
  9. Servera med fullkornsris och en god sallad.



Festlig fiskgratäng


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 23:28:16
Ingredienser 4 personer
400 g lax, torsk och sej i fisktärningar 
½ tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
150 g räkor, skalad vikt
3 portioner potatismos av pulver
1 äggula
Sås:
Ca: 1 dl fiskspad
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 msk hummerfond
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk dill
 
Gör så här
  1. Lägg de frysta fisktärningarna i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken.
  2. Tillaga i mikro på full effekt, ca 3 minuter tills fisken är halvtinad.
  3. Sås: Häll fiskspadet från formen i en kastrull tillsammans med mjölk och vetemjöl.
  4. Vispa och koka upp under omrörning.
  5. Tillsätt hummerfond, salt och peppar. Smaksätt med dill.
  6. Häll såsen över fisken och strö över räkorna.
  7. Tillaga potatismoset enligt anvisningen på förpackningen och blanda ner en äggula.
  8. Spritsa eller klicka med en sked moset runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 225 grader i ca 10 minuter.
  9. Servera med sallad.



Kycklingsoppa med zucchini och curry


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 22:56:01
Ingredienser 4 personer
1 purjolök
2 äpplen
2 msk smör
1-2 tsk curry
300 g zucchini
7 dl vatten
4 msk kycklingfond
1 dl crème fraiche
½ dl grädde
Salt
Ca 300 g grillad eller stekt kyckling
½ dl hackad persilja
 
Gör så här
  1. Hacka purjolök och äpplen. Stek dem mjuka i smör och curry på låg värme. Använd en gryta som räcker till hela soppan.
  2. Dela zucchinin i bitar och lägg ner dem i grytan. Häll på vatten och kycklingfond. Koka upp och låt soppan puttra i ca 5 min.
  3. Mixa soppan så slät du vill ha den.
  4. Rör ner crème fraiche och grädde.
  5. Tärna kycklingköttet. Lägg ner det i soppan och strö över persiljan.
  6. Servera gärna soppan med ett gott bröd.



Höns/kyckling och curry


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 22:54:00
Ingredienser 4 personer
1 höna/kyckling
1 gul lök
1 morot
1-2 hönsbuljongtärningar
Salt
5 vitpepparkorn
Till såsen:
3 dl grädde
1 tsk socker
Vetemjöl till redning
½ dl curry
Smör
7 dl buljong (från koket, här får man ta så det blir efter eget tycke)
 
Gör så här
  1. Koka hönan med löken, moroten, buljongtärningarna samt vitpeppar ca 2 timmar för höna, kyckling ca 50 minuter. Skumma av då och då
  2. Plocka sedan av allt kött och hacka i mindre bitar. 
  3. Ta en stor smörklick och lägg i en större kastrull och ha i all curry. Låt fräsa en liten stund
  4. Ha sedan i mjöl för att reda och sedan buljongen och grädden. Värm upp och låt småsjuda.
  5. Lägg i köttet. Tillsätt eventuellt mer buljong.
  6. Servera med ris.



Fläskfilé med banan och curry


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 22:50:00

Ingredienser 4 personer
600 g fläskfilé
2 bananer
2,5 dl matlagningsgrädde
2 tsk curry
2-3 msk mango chutney
salt
peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Bryn fläskfilén i lite smör och lägg skivorna i en ugnsfast form.
  3. Skala och skiva bananerna. Fördela skivorna ovanpå fläskfilén.
  4. Vispa ihop grädde, curry och chutney. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fläskfilén.
  5. Gratinera i ugnen ca 20 minuter. Servera med ris eller pasta.



Fläskfilé á la Ankar


DATUM 2012-08-31 KLOCKAN 22:49:00
Ingredienser 4 personer
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
10 soltorkade tomater
1 pkt bacon, 140 g
3 dl grädde
1 ask Créme Bonjour gräslök, 100 g
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 ½ msk fransk senap
1 dl riven västerbottenost
2 tomater ( som blandas med pastan)
Salt 
Peppar
Smör till stekning
 
Gör så här
  1. Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken och bryn detta tillsammans med köttet i smör i en stekpanna. 
  2. Krydda med salt och peppar.
  3. Skär baconet i mindre bitar och stek även detta.
  4. Vispa ihop grädde, vin, mjöl, fond, Créme Bonjour och senap i en gryta.
  5. Tärna de soltorkade tomaterna och låt även dessa gå i grytan.
  6. Låt koka upp under vispning. Lägg över köttet, löken och baconet i grytan och låt koka i ca 10 min.
  7. Ta grytan från värmen. Rör i osten. 
  8. Skär tomaterna i bitar och blanda ner i pastan.
  9. Servera med pasta eller ris och grönsaker.