Skinkstek


DATUM 2012-09-02 KLOCKAN 14:18:02

Ingredienser 6-8 personer

ca 0.9-1.5 kg skinkstek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
eller vitpeppar
ev. 0.5 tsk ingefära 

eller 1 tsk torkade kryddor t.ex. timjan, rosmarin, salvia

Sås
2 msk vetemjöl
all steksky
3 dl grädde
eller 3 dl mjölk
2 msk kalvfond
ev. 1 tsk torkade kryddor t.ex. timjan, rosmarin, salvia
salt
peppar

 

Gör så här

  1. Salta och peppra och strö ev. lite av någon av kryddorna (t.ex. ingefära, rosmarin, timjan eller salvia) på botten av en ugnssäker form. Ta ungefär hälften av angiven mängd och spara resten till att strö över ovanpå.
  2. Lägg skinksteken i den ugnssäkra formen. Om någon sida har mer fett än den andra så lägg den feta sidan upp.
  3. Använd resten av kryddorna. Salta och peppra ovanpå och strö eventuellt även samma krydda du strödde på bottnen.
  4. Stick i en köttermometer så att spetsen kommer i mitten av köttet.
  5. Ställ in i nedre delen av ugnen i 175°C varm ugn tills kött-termometern visar 75°C. Det tar ca 1 ½ timme.
  6. Ta upp steken och låt den stå 10-15 min för att den ska bli lättare att skära. Gör under tiden såsen.
  7. Skär upp steken i ½ cm tjocka skivor.
  8. Sås: Sila spadet om du vill.
  9.  Mät upp mjölet och tillsätt en del av grädden eller mjölken.
  10. Vispa ut mjölet i vätskan så det blir en jämn trögflytande smet utan klumpar.
  11. Vispa i resten av grädden och/eller mjölken till en slät sås.
  12. Vispa ner spadet och kalvfonden och låt koka upp.
  13. Låt puttra ett par minuter. Smaka av. Tillsätt ev. mer kalvfond om du vill ha mera smak. Om såsen är för tjock, vispa ner mera mjölk eller grädde.
  14. Tillsätt ev. torkade kryddor, gärna samma krydda du använde till steken.
  15. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra någon minut.

Kommentarer

OBS! Att spamma eller att göra reklam för sin blogg (att bara skriva sin bloggadress i en kommentar) är inte tillåtet!
Allt sådant tas bort.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: