Leilas marängtårta
DATUM 2012-07-13 KLOCKAN 10:37:14
Leilas marängtårta
Ingredienser
7st äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
100g mörk choklad 70 %
50g mandelspån
3 dl vispgrädde
1 ask färska blåbär
1 ask färska hallon
½ liter jordgubbar
1 näve bigarråer
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
6. Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
7. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.
8. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.
9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
10. Låt svalna helt.
11. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen.
12. Strö över färska bär.
7st äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
100g mörk choklad 70 %
50g mandelspån
3 dl vispgrädde
1 ask färska blåbär
1 ask färska hallon
½ liter jordgubbar
1 näve bigarråer
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
6. Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
7. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.
8. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.
9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
10. Låt svalna helt.
11. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen.
12. Strö över färska bär.
Krämig tårta
DATUM 2012-07-13 KLOCKAN 10:33:45
Krämig tårta
Ingredienser
1 frp tårtbotten
Vaniljkräm
4 dl mjölk
4 msk socker
2 ½ msk marsán vaniljsås
Chokladkräm
100 g smör
7 msk kaffe
2-3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
6 1/3 dl florsocker
2 dl kokosflingor
Garnering
3 dl grädde
1 ½ dl mandelspån
6 bitar blockchoklad ihopsittande
Vaniljkräm
4 dl mjölk
4 msk socker
2 ½ msk marsán vaniljsås
Chokladkräm
100 g smör
7 msk kaffe
2-3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
6 1/3 dl florsocker
2 dl kokosflingor
Garnering
3 dl grädde
1 ½ dl mandelspån
6 bitar blockchoklad ihopsittande
Gör så här
1. Häll mjölken i en kastrull och blanda med socker och marsanpulver. Låt koka och blanda väl och ofta med en visp tills såsen tjocknat.
2. Ta ett lager av tårtbotten och lägg på fatet som du önskar servera tårta på. Bred ut all vaniljkräm jämnt på tårtan.
3. Lägg sedan på nästa lager tårtbotten.
4. Smält smöret blanda i kaffet, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn kräm. Bred snabbt ut på den andra tårtbottnen. Häll kokosflingorna över chokladkrämen och lägg på de tredje tårtbottnen.
5. Vispa grädden och bred ut den på tårtan jämnt och fint. Tryck på mandelspåna på sidan av tårtan. Ta en osthyvel och hyvla blockchokladen så du får tunna fina chokladblad som du dekorerar tårtan med som du vill.
6. Låt tårtan stå i kylskåpet i ungefär 20 min innan du serverar.
2. Ta ett lager av tårtbotten och lägg på fatet som du önskar servera tårta på. Bred ut all vaniljkräm jämnt på tårtan.
3. Lägg sedan på nästa lager tårtbotten.
4. Smält smöret blanda i kaffet, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn kräm. Bred snabbt ut på den andra tårtbottnen. Häll kokosflingorna över chokladkrämen och lägg på de tredje tårtbottnen.
5. Vispa grädden och bred ut den på tårtan jämnt och fint. Tryck på mandelspåna på sidan av tårtan. Ta en osthyvel och hyvla blockchokladen så du får tunna fina chokladblad som du dekorerar tårtan med som du vill.
6. Låt tårtan stå i kylskåpet i ungefär 20 min innan du serverar.
Marängtårta med chokladtryffel
DATUM 2012-07-13 KLOCKAN 10:26:28
Marängtårta med chokladtryffel
Ingredienser
2 färdiga marängbottnar
150g mjölkchoklad
4¼ dl vispgrädde
250g frysta, tinade hallon eller färska hallon (250g frysta mostsvarar 5 dl färska)
Garnering
½ liter jordgubbar
2 dl färska hallon
2 färdiga marängbottnar
150g mjölkchoklad
4¼ dl vispgrädde
250g frysta, tinade hallon eller färska hallon (250g frysta mostsvarar 5 dl färska)
Garnering
½ liter jordgubbar
2 dl färska hallon
Gör så här
1. Mjölkchokladtryffel: Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp ¼ av grädden och häll över chokladen, låt stå ca 5 minuter.
2. Vispa eller mixa chokladtryffeln slät. Låt stå kallt i 3-4 timmar.
3. Hallongrädde: Vispa resten av grädden lätt. Blanda försiktigt ner hallonen i grädden.
4. Häll eller bre ut chokladtryffeln i ett jämnt lager på ena marängbottnen. Fördela 2/3 av hallongrädden på chokladtryffeln. Lägg på den andra marängbottnen och fördela resten av hallongrädden i ett jämnt lager ovanpå.
5. Toppa tårtan med jordgubbar och hallon.
Lättgjord jordgubbsglass
DATUM 2012-07-13 KLOCKAN 09:47:28
Lättgjord jordgubbsglass
4 portioner. Tillagningstid 15 min
Ingredienser:
2 dl vispgrädde 38%
200 g frysta sockrade jordgubbar
3 dl fruktyoghurt
3 msk florsocker
Pynt:
4 blad färsk Legro mynta
50 g mörk choklad
Tillagning:
1. Vispa grädden.
2. Purera jordgubbarna och blanda med yougurt
3. Vänd vispgrädden i och smaka av med florsocker.
4. Frys ner blandingen till glass (det går fortast om du använder en form av metall).
5. Ta ut glassen 10-15 min innan servering och dekorera med jordgubbar eller riven choklad och myntblad.