Äggkaka med bacon och champinjoner


DATUM 2011-11-29 KLOCKAN 11:03:00
Ingredienser 4 personer
150 g bacon
125 g champinjoner
6 ägg
1 dl minimjölk
grovsalt
peppar
Pynt:
färsk Legro gräslök

Gör så här
  1. Fräs bacon i en panna. Skär champinjoner i skivor och stek dem i pannan med fettet från baconet.
  2. Ta upp bacon och champinjoner ur pannan och lägg det på en tallrik.
  3. Vispa ägg, mjölk, salt och peppar i en skål.
  4. Häll det i pannan på medelhög värme. Rör mycket försiktigt i början och lägg i hälften av baconet och alla champinjoner, innan smeten stelnar.
  5. Ställ äggkakan på svag värme, tills den är fast och sammanhängande.
  6. Dekorera äggkakan med resten av baconet samt gräslök.



Pasta med soltorkade tomater, basilika och kyckling


DATUM 2011-11-28 KLOCKAN 18:01:00
Ingredienser 4 personer
400 gram tagliatelle
600 gram kycklingfilé
Matolja
1 st hackad, gul lök
8 st soltorkade tomater
1 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
0,5 msk torkad basilika
Salt och svartpeppar
2 dl riven Västerbottensost

Gör så här
  1. Koka pastan. Strimla kycklingen och bryn med lök och tomater.
  2. Tillsätt buljong och grädde och låt koka ihop i 4-5 minuter.
  3. Smaksätt med basilika, salt och peppar. Sila av pastan och vänd ner osten och kycklingsåsen.



Blåbärspannkakor med citron- och honungssirap


DATUM 2011-11-27 KLOCKAN 11:11:00
Ingredienser 4 personer
Deg
2 ägg
1 1/4 dl minimjölk
3 msk strösocker
100 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g frysta blåbär
Tillbehör
2 citroner
50 g honung
2 msk olja


Gör så här
  1. Rör ihop ägg, mjölk och socker. Tillsätt mjöl och bakpulver och fortsätt röra. Rör i bären tillsist.
  2. Tillbehör: Smält samman citronsaft och honung i en gryta på svag värme.
  3. Hetta upp olja i en panna. Använd en matsked för att forma smeten till pannkakor. Stek dem i 5 minuter på varje sida.
  4. Häll citron- och honungssirapen över pannkakorna före servering.



Jordgubbspaj


DATUM 2011-11-26 KLOCKAN 19:06:00
Jordgubbspaj

4 portioner. Tillagningstid 2 h

Ingredienser:
Deg:
500 g vetemjöl
200 g smör
2 ägg
300 g strösocker
1 dl vatten
Creme:
5 dl standardmjölk
125 g strösocker
1 st vaniljstång
4 äggulor
40 g maizena
Fyllning:
400 g färska jordgubbar
Pynt:
4 blad färsk Legro mynta

Tillagning:
1. Deg: Blanda samman vetemjöl och rumtempererat smör. Vispa ägg, socker och vatten i en annan skål. Vänd ned mjölblandningen i äggsmeten. Knåda degen tills den är homogen. Ställ degen kallt i en timma.
2. Kavla ut degen och klä en smord pajform med den. Lägg bakplåtspapper ovanpå, samt något tungt för att hålla degen på plats. Pajskalet sätts i ugnen i 20 min. på 180°C.
3. Kräm: Häll mjölk och hälften av sockret i en gryta och koka det tillsammans med en kluven vaniljstång. Vispa resten av sockret, äggulorna och maizena. När mjölken kokar hälls den över äggsmeten. Blanda tills krämen är homogen. Koka krämen i ytterligare 5 min. Vispa intensivt, så att krämen inte bränner. Ställ den kall tills den har svalnat.
4. Vispa krämen för att mjuka upp den, och bred ut den i pajskalet. Skölj jordgubbarna och skär dem i halvor. Fördela dem på krämen och dekorera pajen med mynta.



Lunch 26 november 2011


DATUM 2011-11-26 KLOCKAN 11:07:00
Sommarsallad med skinksås

4 portioner. Tillagningstid 25 minuter

Ingredienser:
150 g morötter
150 g sockerärtor
200 g salladslökar
4 tomater
200 g kokt rökt skinka
3 dl crème fraiche 18%
1 tsk brun senap
1 msk färsk Legro dragon
1/2 tsk grovsalt
1/2 tsk peppar

Tillagning:
1. Alla grönsaker, utom tomaterna, rensas och kokas nästan mjuka, helst var för sig. Låt dem sedan svalna av.
2. Tomaterna delas i fyra delar. Skinkan klipps i strimlor och blandas med crème fraiche, smaka av med senap, dragon, salt och peppar. Servera ev. med klippt grönt till.



Middag 25 november 2011


DATUM 2011-11-25 KLOCKAN 19:08:00
Grillad lax med råstekt potatis

4 portioner. Tillagningstid 1 h 10 minuter

Ingredienser:
Kryddsmör:
100 g smör
4 klyftor vitlökar
1 msk färsk Legro persilja
1/2 dl citronsaft
1 tsk paprikapulver

600 g laxfiléer
2 msk olja
800 g potatisar
1 tsk grovsalt
1 tsk peppar
Pynt:
1 msk färsk Legro persilja

Tillagning:
1. Rör smöret mjukt i en skål, blanda sedan i krossad vitlök, persilja och citronsaft. Blanda om ordentligt tills citronsaften är utblandad i smöret. Smaka av med salt, peppar och paprika. Ställ smöret i kylskåp fram till servering, gärna i 1 timma så att smöret blir riktigt kallt.
2. Skär potatisen i små tärningar. Hetta upp olja eller smör i en tjockbottnad panna och stek potatisen tills den är frasig och mjuk. Salta och peppra. Ta upp potatisen ur pannan och håll den varm i ugnen.
3. Värm olja eller smör i en tjockbottnad panna och stek laxfiléerna 3-4 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. Låt dem ligga och dra i pannan ett par minuter före servering.
4. Servera på serveringsfat tillsammans med den råstekta potatisen. Servera kryddsmöret tillsammans med den varma laxen. -Dekorera med färsk Legro persilja.



Lunch 25 november 2011


DATUM 2011-11-25 KLOCKAN 12:10:00
Bruschetta med avokado, körsbärstomater och mozzarella

4 portioner. Tillagningstid 20 min

Ingredienser:
2 avokado
1 paket körsbärstomat
200 g äkta mozzarella
4 skivor ciabattabröd
4 msk färsk Legro basilika
Marinade:
1 klyfta vitlök
1 st lime
2 msk olivolja
1 st färsk grön chili

Tillagning:
1. Dela körsbärstomaterna och marinera dem i limesaft, hackad chili, pressad vitlök och olivolja.
2. Värm upp en grillpanna och grilla bruschettaskivorna. Lägg dem på en tallrik med tomatblandningen ovanpå.
3. Skiva avokadon och lägg skivorna ovanpå tomatblandning, lägg därefter på mozzarella och avsluta med basilika och ev lite olivolja.



Middag 24 november 2011


DATUM 2011-11-24 KLOCKAN 18:53:43
Färsbiffar med grilloumi

5 personer

Ingredienser
800g blandfärs
200g Fontana grilloumi
2 dl lätt creme fraiche franska örter
2 ägg
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Gör så här
1. Sätt ungen på 225 grader
2. Riv gilloumin grovt.
3. Blanda alla ingredienser.
4. Forma smeten till 12 biffar.
5. Lägg biffarna på en ungsplåt, pensla med ljus soya.
6. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter.
7. Servera med klyftpotatis.